Protest spontan, la Orhei. Manifestanții cer demisia Guvernului Gavrilița

Sute de locuitori ai orașului și raionului Orhei au ieșit în stradă pentru a apăra decizia Consiliul Raional Orhei, care a adoptat propriile măsuri în contextul pandemiei de coronavirus și...

Sute de locuitori ai orașului și raionului Orhei au ieșit în stradă pentru a apăra decizia Consiliul Raional Orhei, care a adoptat propriile măsuri în contextul pandemiei de coronavirus și a decis să nu închidă școlile, așa cum s-a întâmplat la nivel central.

La inițiativa manifestanților, care au colectat mii de semnături, Consiliul Raional Orhei a votat o declarație prin care i-a acordat vot de neîncredere actualului Guvern. Autoritățile din raionul și municipiul Orhei, precum și manifestanții au argumentat că puterea centrală este incapabilă să soluționeze problemele oamenilor și adoptă măsuri antidemocratice și antinaționale.

„Consiliul Raional Orhei constată cu îngrijorare că situația în Republica Moldova degradează continuu, iar statul se îndreaptă cu pași repezi către dictatură și un colaps total – social, politic, economic și administrativ. Scumpirile în lanț la toate produsele și serviciile, care bat zilnic recorduri după recorduri, și scăderea proporțională a capacității de cumpărare a populației adâncesc tot mai mult sărăcia și riscă să provoace o criză umanitară reală. Motivul principal care a generat aceste crize este modul defectuos în care a fost negociat contractul de achiziție a gazelor naturale, semnat cu concernul rusesc Gazprom, precum și politicile în domeniul pieței carburanților, care favorizează companiile petroliere, în detrimentul populației. Criza în sănătate s-a aprofundat, iar în absența unor acțiuni energice, menite să securizeze și să consolideze sistemul medical, Republica Moldova a ajuns să se confrunte cu un nou val pandemic, care amenință viața și sănătatea oamenilor și afectează profund toate domeniile de activitate. În plus, asistăm la un adevărat dezmăț politic și administrativ. Guvernul actual, învestit după victoria obținută de PAS la alegerile parlamentare anticipate din 21 iulie 2021, a declanșat un amplu proces de epurări de cadre, înlocuind profesioniștii din sistem, cu o bogată experiență în diverse domenii, cu oameni loiali puterii politice, care dau dovadă de incompetență, reavoință și o lipsă crasă de viziune. Astăzi, întreg aparatul de stat se confruntă o criză acută de specialiști, iar din această cauză, sistemul administrativ la nivel central a intrat în colaps și nu mai face față provocărilor”, se arată în declarația adoptată de Consiliul raional Orhei, care a fost dată citire în cadrul mitingului de către un protestatar.

Prin urmare, ținând cont de faptul că puterea centrală este incapabilă să soluționeze problemele oamenilor, ci, dimpotrivă, adoptă măsuri antidemocratice și antinaționale, Consiliul Raional Orhei, ca autoritate legitimă și reprezentativă la nivel local, a decis să acorde vot de neîncredere actualului Guvern și cere demisia imediată a acestuia.

„De asemenea, le cerem conducătorilor administrației raionale, primarilor și tuturor reprezentanților puterii locale, aleși în mod democratic, să răspundă nevoilor și intereselor cetățenilor care i-au ales, nu indicațiilor venite de sus, atunci când există o contradicție flagrantă între ele. Într-o societate democratică, suveranitatea aparține poporului și nimeni nu are dreptul să exercite puterea în nume propriu și în detrimentul interesului național. Orice deviere de la această normă trebuie să implice o reacție fermă și imediată, iar în cazul uzurpării puterii de stat, cetățenii și toate instituțiile politice și administrative sunt îndreptățiți să manifeste nesupunere civică în raport cu puterea centrală”, se mai arată în declarația votată de Consiliul raional.

În context, președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, a menționat următoarele:

„Datorită dvs., astăzi am reportat încă o victorie după votul dat, aici, în piață și după cele 10 000 de semnături pe care tot dvs. ni le-ați transmis. Am dat citire declarației, apelului dvs., și în cadrul ședinței Consiliului raional și a fost susținută cu votul a 20 de consilieri raionali. Astăzi, Consiliului raional Orhei a acordat un vot de neîncredere actualului Guvern și îi cere demisia. Am spus și repet: Bălțiul a fost cel care a dat primul semnal guvernării. Bălțiul a demonstrat că Orheiul nu este singur, că speranța orheienilor a depășit granițele raionului Orhei. Sunt absolut convins că toate raionale din țară se uită la ceea ce se întâmplă în raionul Orhei. Vrem să dăm asigurări tuturor că noi nu vom ceda. Începutul sfârșitului actualei guvernări începe aici, la Orhei.”

De asemenea, primarul orașului Orhei, Pavel Verejanu, a afirmat, în fața mulțimii, că Orheiul și toți cetății din țară să fie consecvenți, să dea dovadă de fermitate și înțelepciune și să dea jos Guvernul Maiei Sandu.

„Maia Sandu a venit la putere de un an. Partidul său de jumătate de an, timp în care, în fiecare zi, vedem calvarul. Sărăcim în fiecare zi. Ni se închid școlile, terenurile de joacă, de parcă ar fi cele mai grave focare. În loc să se convoace și să ia decizii profesioniste, ei se ocupă cu totul altceva”, a menționat Pavel Verejanu.

La manifestație a participat și deputatul Partidului „ȘOR”, Marina Tauber, care a reiterat că guvernarea este mută și surdă la doleanțele oamenilor. În plus, inițiativele fracțiunii Partidului „ȘOR”, menite să le îmbunătățească viața oamenilor, sunt respinse de majoritatea parlamentară a PAS.

„Orheiul este bastionul libertății. Nimeni nu poate să ne închidă gura. Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică împreună cu Guvernul și majoritatea parlamentară a PAS au luat mai multe decizii contra poporului și continuă în fiecare zi acest lucru. Știm foarte bine că starea de urgență, atât în domeniul energetic, cât și în alte domenii nu a fost luată ca măsură pentru sănătatea oamenilor, și împotriva cetățenilor. Maia Sandu și PAS ne fură viitorul. Au decis să închidă școlile, iar lecțiile să fie online, dar ce să facă acei copii care nu au computere, telefoane, tablete și nici internet și bani pentru acestea? Oamenii nu au bani pentru facturi, nu au ce să mănânce. Jos Guvernul! Jos Maia Sandu!”, a menționat Marina Tauber.

La rândul său, liderul Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, a declarat în cadrul protestului că lupta pentru demontarea regimului Maiei Sandu a început la Orhei și va continua în fiecare raion, localitate și casă, până când guvernarea va fi dată jos.

„Decizia curajoasă a raionului Orhei de a lăsa școlile deschise demonstrează un singur lucru: suntem singurii cărora le pasă, iar oamenii văd acest lucru. Mai ales că știm că motivul care a stat la închiderea școlilor nu e pandemia, ci dorința lor de a face economie la căldură pe spatele copiilor. Oamenii văd că noi nu suntem niște nevertebrate care aplecăm capul și executăm fiecare aberație care vine de la centru. Copii sunt viitorul nostru și nu vom permite nimănui să îi distrugă. COVID-19 și Guvernarea PAS, doi viruși la fel de periculoși”, a declarat Ilan Șor.

Reamintim faptul că autoritățile Consiliului Raional Orhei au decis, acum câteva zile. ca școlile să rămână deschise, iar elevii să facă ore cu prezența fizică. Asta în pofida faptului că, la nivel central, s-a dispus ca școlile să fie închise, iar lecțiile să fie predate în regim online. În plus, la Orhei, sunt permise mai multe tipuri de activități publice, cu respectarea strictă a regulilor anti-pandemice.

In this article