În cadrul unui protest uriaș ce va avea loc în acest weekend, în Germania, oamenii vor cere Guvernului să nu mai susțină Ucraina în războiul cu Rusia.
La începutul acestei luni, politicianul de extremă-stânga Sahra Wagenknecht și feminista Alice Schwarzer au lansat ceea ce au numit un „manifest pentru pace”.
Acestea au criticat abordarea guvernului față de conflictul din Ucraina și au solicitat „încetarea escaladării livrărilor de arme către Kiev” și „deschiderea negocierilor cu Moscova”.
Cele două i-au invitat pe germanii care gândesc la fel ca ele să li se alăture la o demonstrație care va avea loc sâmbătă, în centrul Berlinului. La protest sunt așteptați să participe susținători ai Rusiei.
Potrivit lui Ellen Ehn, redactor-șef al televiziunii germane WDR TV, tot mai mulți germani sunt de părere că decizia cancelarului Olaf Scholz de a trimite tancuri de luptă în Ucraina a fost o greșeală.
Conform unui sondaj de opinie, în timp ce 44% din respondenți au declarat că sprijinul Berlinului pentru Kiev a fost „adecvat”, 39% au spus că a fost o greșeală ca Germania să trimită tancuri în Ucraina.
„Acest lucru este în special în est. Germania de Est și Germania de Vest sunt complet diferite. Oamenii din est spun, în general, că eforturile diplomatice nu merg suficient de departe”, a declarat Ellen Ehn, joi, în cadrul emisiunii Today Programme de la BBC Radio 4.
Peste jumătate de milion de germani au semnat o petiție prin care cer o schimbare în abordarea Berlinului în ceea ce privește Ucraina.
Cei care au semnat petiția sunt de părere că, în loc să trimită Kievului mai multe arme, Germania ar trebui, în schimb, să insiste asupra negocierilor de pace și asupra înghețării conflictului.
Asta ar însemna, practic, că Rusia ar putea păstra controlul asupra unor zone din Ucraina. În același timp, Kievul promite să împingă toate forțele lui Putin afară din țară.
Promisiuni făcute de Germania
Anul trecut, Scholz a anunțat că Germania va investi 100 de miliarde de euro în modernizarea armatei, va trimite arme la Kiev și se va dezlipi de energia rusească. Cancelarul încearcă, în prezent, să pună în practică planurile sale ambițioase astfel încât să fie acceptate de poporul german.
Olaf Scholz a declarat în repetate rânduri că Germania va acorda Kievului tot sprijinul necesar în încercarea sa de a câștiga războiul Rusia.
Cu toate acestea, anunțându-și decizia de a trimite tancuri de luptă Leopard în Ucraina, Scholz a subliniat că „există mulți cetățeni care sunt îngrijorați de o astfel de decizie și de dimensiunea pe care ar putea să o aducă”. În acest timp, cancelarul i-a îndemnat pe oameni să aibă încredere în el.
Nu numai că există temeri legate de o escaladare a conflictului, dar sunt și mulți cei cărora le e teamă să se opună direct Moscovei. Alții se tem că Germania ar putea deveni furnizor de arme pentru Ucraina.
La Conferința de Securitate de la Munchen de la sfârșitul săptămânii trecute, mii de protestatari au venit pentru a demonstra împotriva sprijinului pe care Germania îl oferă Ucrainei.