Pensia de întreținere, stabilită de instanța judecătorească într-o sumă bănească fixă, va constitui cel puțin 50% din cuantumul minimului de existență (media anuală). Aceasta se va achita în anii următori corespunzător valorii anuale actualizată de Biroul Național de Statistică, fără a fi necesară pronunțarea unei noi hotărâri judecătorești.
Ministerul Muncii și Protecției Sociale a elaborat un proiect de completare a Codului Familiei cu acest mecanism de indexare a pensiei de întreținere a copilului.
Proiectul a fost elaborat după ce în noiembrie, Curtea Constituțională, sesizată de un judecător, a declarat neconstituțională omisiunea legislativă dedusă din prevederile articolului 108 din Codul Familiei de a reglementa un mecanism de indexare a pensiei de întreținere a copilului stabilită în sumă fixă.
Astfel, inițiativa legislativă vine să instituie un mecanism de revalorizare de drept a pensiei de întreținere stabilită într-o sumă bănească fixă care nu poate fi mai mică decât 50% din minimul de existență (media anuală al acestuia) al categoriei de populație corespunzătoare creditorului întreținerii pentru anul precedent, stabilit de BNS.
„Toate pensiile de întreținere, stabilite de instanța judecătorească într-o sumă bănească fixă, vor ține pasul cu fluctuația valorii mediei anuale a minimului de existență publicat și actualizat anual de către Biroul Național de Statistică”, precizează MMPS.
De exemplu, în cazul în care pensia de întreținere pentru un copil cu vârsta de 7 ani a fost stabilită în 2022 într-o sumă bănească fixă într-un cuantum de 60% din minimul de existență mediu, ceea ce constituie 1733,15 lei, deoarece minimul de existență mediu stabilit de BNS pentru categoria de populație „copii în vârstă de 7-17 ani” este 2888,6 lei, în anul 2023, același cuantum de 60% va constitui 1899,06 lei, deoarece valoarea minimului de existență mediu a crescut la 3165,1 lei pentru această categorie de populație.
Achitarea pensiei de întreținere în discuție se va face pe drept deplin, fapt ce presupune că nu este necesar de intentat proceduri judiciare suplimentare, pentru a solicita achitarea pensiei în valoare actualizată, conform proiectului de lege.
Sarcina de a urmări fluctuația valorii minimului de existență este pusă pe debitorul întreținerii, adică a persoanei care trebuie să efectueze plata.
Proiectul mai prevede că hotărârea instanței de judecată, prin care s-a stabilit cuantumul pensiei de întreținere întră-o sumă bănească fixă, reprezintă un titlu executoriu, care poate fi prezentat executorului judecătoresc, în cazul în care debitorul nu efectuează plata pensiei în cuantumul ajustat în modul corespunzător.