
În următorii ani, numărul elevilor din Republica Moldova ar putea scădea cu cel puțin 30%. Această prognoză a fost făcută de Valentina Olaru, secretara generală de stat a Ministerului Educației și Cercetării, într-o emisiune la Radio Moldova.
În ultimii cinci ani, numărul elevilor a crescut, dar tendința nu pare a fi una sustenabilă, iar datele recente, inclusiv cele referitoare la numărul copiilor care frecventează grădinițele, sugerează că acest trend pozitiv ar putea să se oprească.
Valentina Olaru a subliniat că situația este deosebit de îngrijorătoare în școlile din mediul rural. De exemplu, la gimnaziul din satul Dolna, raionul Strășeni, sunt doar 84 de elevi, un număr insuficient pentru ca unitatea de învățământ să își continue activitatea.
Secretara generală a menționat că în aproape fiecare a doua instituție de învățământ din țară, numărul de elevi într-o clasă este de 15 sau chiar mai puțini.
În Republica Moldova există un total de 1.185 de instituții educaționale, dintre care 88 sunt școli primare, 752 gimnazii, 337 licee și școli pentru copii cu cerințe educaționale speciale. Majoritatea acestor școli se află în zonele rurale, adică 872, în timp ce 313 sunt în orașe.
În prezent, aproximativ 335.100 de elevi studiază în aceste instituții, iar 25.800 de profesori sunt angajați în sistemul educațional din țară. Dintre aceștia, 40,7% sunt elevi de școala primară, 48% învață la gimnaziu, iar 11,3% sunt la liceu.
Pentru știri de ultimă oră, urmărește-ne pe canalul nostru de TELEGRAM!