Profesorii de la nord nu și-au luat salariile pentru mai multe luni: Datoria statului este de milioane

Situația alarmantă în școlile din nordul țării. De câteva luni, profesorii nu și-au ridicat salariile, iar datoriile statului față de cadrele didactice sunt de milioane. Cifrele au fost...

Situația alarmantă în școlile din nordul țării. De câteva luni, profesorii nu și-au ridicat salariile, iar datoriile statului față de cadrele didactice sunt de milioane. Cifrele au fost prezentate de către deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Irina Lozovan, în cadrul unui briefing de presă.

“În raionul Ocnița deficitul la Educație este de 1,9 milioane de lei, sunt 10 instituții de învăț, aici sunt gimnazii, licee, grădinițe, școli primare. În raionul Dondușeni, angajații a 17 instituții de învățământ au de suferit, iar deficitul este de 3,1 milioane de lei. Sunt bani enormi pentru bugetul raional. Oamenii așteaptă salarii. De ce în aceste “vremuri bune”, educația nu este o prioritate pentru guvernare?”, se întreabă Lozovan.

Prezent la eveniment, Piotr Pușcari, președintele raionului Basarabeasca, a declarat că nici la ei situația nu este mai bună.

“Avem trei școli care nu au finanțare, sunt școli mici: gimnaziu din satul Iordanovca, nu le ajung 369 de mii de lei, 11 pedagogi acolo activează, în satul Carabetovca o școală cu 19 pedagogi, la Bașcalia -instituție de învățământ cu 25 de pedagogi. Am decis să cerem ajutorul Guvernului deoarece consiliul raional nu are bani”, a explicat președintele raionului Basarabeasca.

Potrivit datelor prezentate în conferință, doar pentru o parte din instituțiile de învățământ din țară, suma cumulată pentru datoriile salariale este de aproape 70 de milioane de lei.

In this article