Procurorii Tifoi și Clim neagă acuzațiile de corupție în dosarul fraților Brașoveanu

Cercetarea dosarului în care procurorii Evghenii Tifoi și Roman Clim sunt acuzați de corupere pasivă în proporții deosebit de mari a continuat pe dat de 3 iulie cu...

Cercetarea dosarului în care procurorii Evghenii Tifoi și Roman Clim sunt acuzați de corupere pasivă în proporții deosebit de mari a continuat pe dat de 3 iulie cu etapa audierii inculpaților.

Primul care a depus mărturii a fost Evghenii Tifoi, care a declarat că acesta este un dosar fabricat, cu scopul de clasare a cauzei penale pe care o gestiona în calitate de procuror, în care frații Brașoveanu, reclamanți în acest dosar penal, erau învinuiți de evaziune fiscală, transmite breakingnews.md cu referire la Zdg.md.

Evghenii Tifoi a subliniat că totul s-ar fi întâmplat pentru că nu ar fi cedat „presiunilor și amenințărilor” venite din partea fraților Brașoveanu, care i-au amintit de mai multe ori că ar avea influență în tot orașul.

De cealaltă parte, Oleg Brașoveanu a declarat pentru sursa citată că acuzațiile aduse de Tifoi sunt „povești”. Totuși, el a recunoscut că a dat mită, doar că și-a motivat gestul în alt mod decât în fața instanței.

„E ceva mai personal, nu e vorba despre faptul că mi-aș fi putut pierde afacerea. M-au șantajat că am fost la prostituate”, a spus el.

La etapa de audiere a inculpaților, procurorul Evghenii Tifoi, suspendat din funcție, a mărturisit că nu-și recunoaște vina incriminată, punctând că „nu am comis faptele de care sunt învinuit. Nu am primit mijloace bănești.”

Tifoi a declarat că nu a purtat niciodată discuții cu frații Brașoveanu despre bani și că nici nu a primit oferte din partea acestora. În schimb, îi acuză pe aceștia de intimidări și amenințări, care, potrivit lui, s-au soldat cu dosarul în care este vizat, acesta fiind „un dosar fabricat”.

„Nu am avut discuții cu frații Brașoveanu despre pretenții financiare. Atunci când am efectuat percheziții în dosarul de evaziune fiscală pe care-l anchetam și în care erau vizați aceștia, mi-au spus că nimeni nu va face percheziții la ei și că eu voi avea probleme dacă nu mă opresc”, a declarat Tifoi în fața instanței.

În cadrul audierii, Tifoi a adăugat că Oleg Brașoveanu a încercat de mai multe ori să-l intimideze, întrebându-l: „Tu nu știi cine sunt eu? Eu am influență în tot orașul” și venind cu amenințarea: „Te voi scoate, băiețele, de pe dosar!”

Procurorul suspendat a adăugat că, „drept consecință a faptului că nu a cedat presiunilor și amenințărilor, mi-au spus: «Băiețele, vei vedea ce probleme o să ai, cuvântul meu nimeni nu-l îndoaie» și mi-au fabricat dosarul”,  întrucât „scopul a fost de clasare a dosarului în care frații Brașoveanu erau învinuiți de evaziune fiscală.”

Schimb de acuzații de șantaj

Prezent în istanță, Oleg Brașoveanu a declarat că toate mărturiile și acuzațiile de șantaj care i-au fost aduse de procurorul suspendat Tifoi sunt niște „prostii”.

Întrebat dacă mita pe care susține că a oferit-o a fost pentru a asigura clasarea dosarului în care era cercetat pentru evaziune fiscală, Brașoveanu a declarat că motivul este unul personal și nu avea legătură cu acel dosar.

„M-au șantajat. Am fost la prostituate”, a spus Brașoveanu.

În replică, Tifoi a menționat pentru ZdG că nu ar fi avut de unde cunoaște asemenea detalii personale, ba mai mult, în instanță, când a fost audiat.

„Oleg Brașoveanu a spus că mi-ar fi oferit acea sumă de bani pentru a rezolva problemele cu dosarul”, a spus Tifoi.

Urmărirea penală a durat trei ani

Roman Clim și Evghenii Tifoi au fost reținuți în anul 2018, împreună cu un ofițer superior de urmărire penală de la Inspectoratul de Poliţie Ciocana, un ofițer de investigaţii din cadrul Direcţiei nr. 3 a Inspectoratului Național de Investigații al IGP și un șef-adjunct de direcție din cadrul INI.

Potrivit probatoriului, pe parcursul anului 2017, inculpații ar fi primit de la gestionarii unei firme 70.000 de euro și 6.000 de dolari, după ce, inițial, ar fi estorcat 200.000 de euro. Pentru această sumă, procurorii şi polițiștii urmau să-i elibereze din arest, să le înceteze dosarul de „evaziune fiscală” şi să-i scoată pe cei trei afacerişti de sub urmărire penală.

În anul 2018, la demersul Procurorului General, Consiliul Superior al Procurorilor i-a suspendat pe cei doi procurori din funcție până la adoptarea definitivă a hotărârii pe dosarul în care sunt vizați.

Dacă vor fi recunoscuți vinovaţi de comiterea coruperii pasive în proporţii deosebit de mari, învinuiţii riscă de până la 15 ani de închisoare, cu amendă de cel mult 500.000 de lei și cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 15 ani.

În aprilie 2021, cauza penală de învinuire a celor doi procurori, ambii fiind acuzați de corupere pasivă săvârșită în proporții deosebit de mari, a fost expediată în instanța de judecată.

In this article