Procurorii PCCOCS vor contesta achitarea membrilor Antifa: Dosarul va ajunge la Curtea de Apel Chișinău

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale va contesta decizia Judecătoriei Chișinău care a achitat membrii organizației Antifa în dosarul trimis în judecată în 2016. Potrivit PCCOCS,...

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale va contesta decizia Judecătoriei Chișinău care a achitat membrii organizației Antifa în dosarul trimis în judecată în 2016.

Potrivit PCCOCS, în sentință sunt vizate patru persoane, inclusiv fruntașul unui partid implicat în încercarea de împiedicare a unor demonstrații pașnice în primăvara lui 2012, consacrate aniversării a 94-a de la Unirea Basarabiei cu România.

De asemenea, aceștia au fost achitați și pentru învinuirea de pregătire a dezordinilor în masă în 2014, anterior alegerilor parlamentare, persoanele militând împotriva asocierii Moldovei la Uniunea Europeană.

Totuși, ulterior studierii sentinței judecătorești, procurorii PCCOCS consideră că din cei patru bărbați achitați de pedeapsă, doi din ei cu rol de fruntași ai faptelor incriminate urmează să fie condamnați. Prin urmare, acuzatorii de stat vor contesta sentința la Curtea de Apel Chișinău.

Potrivit legii penale, pentru faptele probate de oamenii legii, cei doi riscă o pedeapsă de până la patru ani închisoare, iar până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești finale, beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Antifa a fost o grupare extremistă din Republica Moldova suspectată că pregătea unele acțiuni cu caracter violent și antistatal după scrutinul parlamentar din 30 noiembrie 2014. „Capul” organizației criminale, Mihail Amerberg, a fost reținut alături de mai mulți complici pe data de 26 noiembrie, asupra lor fiind găsite o cantitate impunătoare de armament și sume bănești.

Pe atunci membrii Antifa se descriau ca fiind o grupare ce luptă pentru „asigurarea securităţii cetăţenilor şi ocrotirea intereselor lor legale, luarea măsurilor împotriva acţiunilor naţionaliste, unioniste şi fasciste, apărarea monumentelor istoriei şi culturii, educarea patriotică a tinerilor şi altele”.

In this article