Zeci de mii de euro confiscați în dosarul privind eliberarea ilegală a actelor de identitate românești. Două persoane reținute, iar alte două puse sub control judiciar

Procurorii au descoperit și confiscat peste 76.000 de euro și 27.000 de românești în urma perchezițiilor efectuate în cadrul unei anchete privind eliberarea ilegală de acte de identitate românești pentru...

Procurorii au descoperit și confiscat peste 76.000 de euro și 27.000 de românești în urma perchezițiilor efectuate în cadrul unei anchete privind eliberarea ilegală de acte de identitate românești pentru cetățeni din Federația Rusă, Ucraina și R. Moldova. Descinderile au avut loc, joi, în județul Suceava, în cadrul unui dosar ce vizează o rețea bine organizată, cu ramificații în structuri administrative locale.

Ancheta, coordonată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și desfășurată de Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, a scos la iveală implicarea a patru funcționari publici, acuzați că au facilitat obținerea de documente românești în baza unor informații false. Potrivit anchetatorilor, aceștia introduceau cetățeni străini în spații de locuit fictive, în schimbul unor sume de aproximativ 100 de euro de persoană.

În timpul celor 93 de percheziții efectuate joi, anchetatorii au descoperit cereri precompletate de găzduire, documente în alb și dovezi ale unor domicilii fictive. Mai grav, în unele cazuri, proprietarii imobilelor susțin că nu aveau cunoștință de faptul că în spațiile respective erau înregistrați oficial alți cetățeni.

Până în prezent, doi funcționari din cadrul unui serviciu public comunitar de evidență a persoanelor au fost reținuți pentru 24 de ore, iar alți doi sunt cercetați sub control judiciar.

Potrivit unui comunicat al IGPF, „în perioada 2023–2024, peste 1.700 de cetățeni străini, în special din Rusia, Ucraina și Republica Moldova, și-au stabilit în mod fictiv domiciliul pe raza unui singur serviciu de evidență a populației din județul Suceava.”

Acțiunile autorităților române continuă, iar marți au fost desfășurate peste 200 de percheziții în dosarul în care sunt investigate fapte de fals informatic și eliberare ilegală de documente oficiale. Procurorii nu exclud noi rețineri și extinderea anchetei către alte persoane sau structuri implicate în rețeaua ilegală.

Pentru știri de ultimă oră, urmărește-ne pe canalul nostru de TELEGRAM!

In this article