Procurorii anticorupție au înaintat demers la prelungirea mandatului de arest la domiciliu emis în privința ex-Președintelui Republicii Moldova

Procuratura Anticorupție informează că, ieri 16 august 2022 a fost înregistrat demersul la prelungirea mandatului de arest la domiciliu, pe un termen de 30 zile, emis în privința...

Procuratura Anticorupție informează că, ieri 16 august 2022 a fost înregistrat demersul la prelungirea mandatului de arest la domiciliu, pe un termen de 30 zile, emis în privința ex-Președintelui Republicii Moldova.
Motivele care au stat la baza înaintării demersului de către procurorii anticorupție sunt determinate de existența în continuare a riscului împiedicării bunei desfășurări a urmăririi penale, riscului distrugerii probelor și influențării martorilor prin determinarea unor persoane de a da declarații mincinoase și riscul eschivării de la răspundere penală.
Precizăm că, în susținerea riscurilor invocate, procurorii au prezentat probe noi, administrate recent la 08 și 10 august 2022, precum și administrate anterior la 21 iunie 2022, care în coroborare cu rezultatele măsurilor speciale de investigații, confirmă temeinicia riscurilor invocate. Alte măsuri preventive neprivative de libertate cum ar fi liberarea provizorie sub control judiciar nu au capacitatea de a preveni riscurile invocate supra și a asigura buna desfășurare a urmăririi penale.
Examinarea demersului procurorilor anticorupție este planificată pentru data de 18 august 2022, începând cu ora 10:00 min., în incinta Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana.
Mai mult, având în vederea unele declarații apărute în spațiul public, aferent citării fostului șef de stat la 16 august 2022 la Procuratura Anticorupție, ținem să concretizăm că, ultimul nu a fost citat pentru a i se înmâna demersul la prelungirea mandatului de arest la domiciliu. Astfel, persoana învinuită a fost citată de către ofițerul de urmărire penală pentru a participa la alte acțiuni de urmărire penală. Prin urmare, în prezența acestuia au fost despachetate plicuri cu documentele și dispozitive de stocare a datelor, ridicate în cadrul perchezițiilor, fiind informat prin întocmirea unui proces verbal, conform procedurii penale, despre dispunerea efectuării constatării tehnico-științifice. Așadar, având în vedere prezența persoanei la sediul Procuraturii Anticorupție, procurorul de caz i-a înmânat și demersul la prelungirea măsurii preventive.
Subsecvent, ținem să informăm că, în cadrul cauzei penale în care este vizat fostul șef de stat, la demersul procurorilor anticorupție cu autorizarea judecătorului de instrucție au fost puse sub sechestru mai multe mijloace bănești, depistate și ridicate în rezultatul perchezițiilor efectuate la 24 mai 2022, după cum urmează:
– 7100 Euro și 20 000 Ruble (Federația Rusă), depistați la domiciliul fostului șef de stat;
– 10 005 Euro, depistați în cadrul percheziționării unui automobil;
– 689 600,00 lei, 17 005 Euro și 1000 Dolari SUA, depistați la domiciliul mamei fostului șef de stat din satul Sadova, raionul Călărași;
– 37 450 Euro depistați într-un bun imobil din mun.Chișinău.
Așadar, cu autorizarea magistraților au fost aplicate sechestre pentru a asigura o eventuală confiscare specială sau confiscare extinsă a mijloacelor financiare în sumă totală de 2 145 000 lei.
Reamintim că, la 23 iunie 2022, procurorii anticorupție au informat despre aplicarea sechestrelor pe terenul și casa individuală a fostului șef de stat, terenuri și construcții, precum și automobile. Comunicatul Procuraturii Anticorupție, aferent acestui subiect poate fi vizualizat, accesând următorul link: http://procuratura.md/md/newslst/1211/1/9070/
Totodată, ținem să asigurăm că, investigațiile penale pe acest caz se efectuează în limitele legislației procesual penale, cu respectarea tuturor drepturilor și libertăților persoanei vizate, cu asigurarea principiului prezumției de nevinovăție, confidențialității urmăririi penale, respectării vieții private și a datelor cu caracter personal.
In this article