Primul vot al deputaților: Polița de asigurare va costa 12.600 de lei

Proiectul Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală (FAOAM) pentru anul 2023, care prevede atât venituri, cât şi cheltuieli în jur de 14,1 miliarde de lei, a fost...

Proiectul Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală (FAOAM) pentru anul 2023, care prevede atât venituri, cât şi cheltuieli în jur de 14,1 miliarde de lei, a fost aprobat în prima lectură de către deputați, în cadrul ședinței plenare speciale de astăzi, 12 decembrie.

Potrivit proiectului de lege, în comparaţie cu suma FAOMA din anul curent, este prognozată majorarea veniturilor și a cheltuielilor cu 15,1%, ceea ce reprezintă cu peste 1,8 miliarde de lei, transmite breakingnews.md cu referire la realitatea.md.

Conform proiectului, prima de asigurare medicală obligatorie în sumă procentuală din salariu şi din alte recompense nu va fi modificată în anul 2023 și va constitui 9%.

Totuși, cetățenii care trebuie să se asigure de sine stătător vor putea cumpăra polița medicală obligatorie până la data de 31 martie cu 4.056 de lei, iar în cazul în care persoanele care nu vor procura prima de asigurare până la această dată, ulterior o vor achiziționa cu 12.600 de lei, mărime care reiese din salariul nominal mediu pe țară prognozat pentru anul 2023, în sumă de 11.700 de lei.

In this article