Primăvara anului 2023, cea mai călduroasă înregistrată vreodată în Spania

Primăvara anului 2023, între 1 martie şi 31 mai, a fost cea mai călduroasă înregistrată în Spania de la începutul măsurătorilor meteorologice în ţară, a anunţat miercuri Agenţia...

Primăvara anului 2023, între 1 martie şi 31 mai, a fost cea mai călduroasă înregistrată în Spania de la începutul măsurătorilor meteorologice în ţară, a anunţat miercuri Agenţia naţională de meteorologie (AEMET), relatează AFP.

“Primăvara 2023 a fost cea mai călduroasă din Spania din seria istorică”, începută în 1961, în principal din cauza valului de căldură extrem de timpuriu de la sfârşitul lunii aprilie, a precizat AEMET în prezentarea unui raport.

Pe parcursul celor trei luni, temperatura medie în ţară a fost de 14,2 grade Celsius, cu 1,8 grade mai mare decât normalul sezonului şi cu 0,3 grade mai mare decât ultimul record de temperatură înregistrat primăvara, datând din 1997.

Primăvara 2023 a fost, de asemenea, a doua cea mai secetoasă primăvară înregistrată vreodată în Spania, a precizat AEMET.

O masă de aer cald şi uscat venită din Africa de Nord a provocat un record absolut de temperatură în Spania continentală la sfârşitul lunii aprilie, cu 38,8 grade în sudul ţării, un nivel înregistrat, de obicei, în luna iulie.

Această “căldură extremă (…) ar fi fost aproape imposibilă fără schimbările climatice”, a demonstrat un studiu ştiinţific publicat la începutul lunii mai de World Weather Attribution (WWA), o reţea globală de oameni de ştiinţă care evaluează legătura dintre evenimentele meteorologice extreme şi schimbările climatice.

Luna mai, în schimb, a fost marcată de temperaturi în medie mai scăzute decât în mod normal pentru acest sezon, potrivit AEMET.

Episoadele de temperaturi extrem de ridicate s-au înmulţit în ultimii ani în Spania, o ţară europeană aflată în prima linie a schimbărilor climatice, cu aproape 75% din teritoriul său cu risc de deşertificare, potrivit ONU.

Potrivit AEMET, 2022, un an marcat de o vară extrem de călduroasă şi incendii devastatoare, a fost cel mai cald an înregistrat vreodată în ţară.AGERPRES/(AS – autor: Mihaela Moise, editor: Mariana Ionescu, editor online: Ada Vîlceanu).

In this article