Primarul Chișinăului lansează portalul viitorul.chisinau.md: Cetățenii au acces la zeci de strategii de dezvoltare

Zeci de strategii și planuri de dezvoltare ale municipiului Chișinău pot fi găsite, de acum încolo, pe portalul viitorul.chisinau.md. Toate documentele reprezintă viziuni complexe de dezvoltare a Capitalei...

Zeci de strategii și planuri de dezvoltare ale municipiului Chișinău pot fi găsite, de acum încolo, pe portalul viitorul.chisinau.md. Toate documentele reprezintă viziuni complexe de dezvoltare a Capitalei din toate domeniile până în 2025, 2030 și chiar 2035.

”Chișinăul are viitor și are viziuni de dezvoltare. Portalul lansat conține mii de pagini de analize elaborate cu sprijinul organizațiilor internaționale și locale. Toate strategiile și planurile de pe acest portal au fost elaborate în ultimii ani de specialiștii noștri, împreună cu experți externi și consultate în foarte multe dezbateri publice, iar toate propunerile au fost analizate și luate în considerare. Știm exact de ce are nevoie Chișinăul și planurile exacte care ar duce la dezvoltarea orașului în viitor. Prin accesul la informațiile care sunt public plasate de Primăria Chișinău, cetățenii pot avea o înțelegere clară a modului în care sunt dezvoltate politicile și strategiile locale”, a declarat Ion Ceban în cadrul conferinței de prezentare a portalului.

Edilul susține că un astfel de set de strategii și planuri, Capitala nu a avut până în 2019. De asemenea, Ion Ceban îi cheamă pe așa-zișii experți în urbanistică și pretendenți la funcția de primar al Capitalei să se inspire din aceste strategii.

”Cu experții noștri pe de o parte ne amuzăm, pe de alta suntem triști de declarațiile unor potențiali candidați la funcția de primar, pentru că, întâi de toate, se dau ca oameni competenți cunoscând unele domenii, dar în mare măsură, oamenii, pur și simplu, nu au citit disponibilitățile pe resursele informaționale ori vădit manipulatoriu operează cu unele argumente. Când văd că cineva încearcă să prostească un oraș întreg că va colecta niște semnături, opinii sau că se va așeza și va construi o viziune le spun în felul următor: terminați să amăgiți oamenii din Chișinău, oamenii au soluțiile definitivate pentru mulți ani înainte”, a mai declarat Ion Ceban.

Accesând portalul viitorul.chisinau.md puteți găsi:
– Strategia de dezvoltare socio-economică și spațială durabilă
– Harta investițională a municipiului Chișinău
– Procesul de elaborare a Planului Mobilitate Urbană Durabilă
– Strategia de dezvoltare durabilă a Capitalei: „Chișinău – Oraș Verde – Planificare Strategică a municipiului Chișinău”
– Strategia de dezvoltare a Turismului, 2022-2026
– Strategia de Tineret
– Planul local anticorupție, 2022 -2025
– Strategia „Chișinău – Oraș Inteligent”

Și multe alte strategii realizate împreună cu partenerii. În prezent, se lucrează la varianta site-ului în limba rusă și engleză.

In this article