Primărița Valentina Casian își exprimă indignarea pentru că se pune la îndoială eficiența Colegiului de Inginerie

Primărița de Strășeni, Valentina Casian își exprimă indignarea față de materialul apărut în media, în care se pune la îndoială eficiența Colegiului de Inginerie. Mai mult, ea consideră...

Primărița de Strășeni, Valentina Casian își exprimă indignarea față de materialul apărut în media, în care se pune la îndoială eficiența Colegiului de Inginerie. Mai mult, ea consideră că articolul denigrator a fost făcut la comandă.

„În articolul cu referință la Colegiul de Inginerie din STRĂȘENI, recent publicat de AGORA, peste câteva ore dispare textul Managerului proiectului „Consilierea Guvernului Republicii Moldova în Politici economice” implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), Veaceslav Șutchevici , coleg de grupa REI- 931, ASEM cu Dl Ministru Sergiu Gaibu. Dânsul totodată este și membru al Consiliului de Dezvoltare Strategică și Investițională al UTM (Rector Viorel Bostan).  IN ARTICOLUL INIȚIAL: “Managerul proiectului „Consilierea Guvernului Republicii Moldova în Politici economice” implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), Veaceslav Șutchevici, menționează că s-a investit prea mult în Colegiul de Inginerie din Strășeni pentru doar 40 de studenții. „Sunt instituții de învățământ unde studiază sute de studenți, dar nu au atâtea posibilități legate de echipamente tehnice, însă obțin cunoștințe valoroase. Ministerul Educației a investit milioane și nu-i clar pentru ce, pentru 40 de studenți?”, conchide Veaceslav Șutchevici. De altă parte, managera proiectului „Promovarea ÎPT pentru o Economie Verde” și expertă la Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei în Republica Moldova, Oana Vodiță, susține că dinamica dezvoltării acestui Colegiu este una pozitivă având în vedere sectorul în care activează și luând în calcul specificul ingineresc al instituției. „Aceasta este o instituție creată de la zero. Consider că trebuie să mai treacă un pic de timp ca specialitățile pe care le are să se consolideze. Cu toate acestea, companiile rezidente în Zona Economică Liberă luptă pentru ca absolvenții Colegiului de Inginerie să se angajeze la ei. Cu siguranță, Colegiul trebuie promovat mai mult”, a enunțat Oana Vodiță.

De ce au fost eliminate unele declarații din știrea inițială? Cititorii își doresc în continuare o asigurare cu jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complícate, spune Valentina Casian.

Primărița spune că Colegiul este cartea de vizită a localității, este o oportunitate imensă pentru tineri, este o fereastră de a schimba lucrurile spre performanță, modernizare, dacă vorbim de dezvoltare în genere.

„Acum, pentru cei care au comandat acest articol, cât și pentru alții, cu becul stins în cap, pot spune următoarele: Colegiul din Strășeni este primul și unicul Colegiu de Inginerie după sistemul dual german, practic toți studenții, după absolvire, sunt încadrați în câmpul muncii. În această instituție investitorii, în mare parte cei din Strășeni, își pregătesc cadrele. Acum, cu sprijinul financiar din partea Guvernului Elveției, AO ”Băștinașii din Strășeni”, creăm un Incubator tehnologic de Afaceri, tot pentru tineri. Ultima Companie, BauTex Composites, cu o investiție de peste 18 milioane de dolari în producția de țesături și produse din fibră de sticlă, recent stabilită în Strășeni, tot în acest Colegiu își pregătește specialiștii. Un investitor astăzi este esențial pentru modernizarea economiei locale, dar Oamenii sunt cei care dau viață unui loc. Tinerii care astăzi pun accentul pe educația lor au potențialul de a deveni lideri și responsabilitatea de a produce transformările pe care și le doresc în societate. Tot din această instituție au fost preluați studenții pentru 6 luni la practică în Germania, au avut și bursa lunară în valoare de 2 ori mai mare ca salariul primarului de Strășeni. Alții 6 au fost selectați și petrec practica în Germania începând cu 01 iunie curent.

În cadrul Colegiului de Inginerie se află și unicul „Centrul Educațional HAAS” din Moldova. Acest centru a fost deschis la 15 noiembrie 2019 și fiind prezentată ca cea mai performantă instituție tehnico-profesională din țară, fiind cea de-a 137-a instituție de acest gen la nivel mondial ”, spune Primărița.

Valentina Casian a consideră că articolul a fost comandat.

„Ajunge să economisiți pe educație, că vom pierde totul! Ajunge să prioritizați interesul personal, să vă arătați rânzele, căci datorită vouă și altor deopotrivă, țara a degradat; documentați-vă cu tot ce se întâmplă în această instituție și cu rezultatele. Se investește un milion într-un colegiu, în mare parte sunt surse externe, dar câștigăm prin investițiile de zeci de milioane, aduse în localități, prin tinerii pregătiți, care rămân aici acasă, în țară. Colegiul nu este instituția de buzunar a cuiva, este o oportunitate pentru tineri, și, în calitate de primar, voi susține dezvoltarea comunității, indiferent, își dorește asta sau nu un careva politician, ministru ori coleg de facultate al dânsului. Lăsați fotoliile, de care v-ați cramponat, se pare că ați nimerit întâmplător acolo, dacă nu faceți diferența. Societatea are nevoie de schimbare! ”, a mai spus ea.

In this article