Prețul de achiziție a gazelor naturale pe care-l va achita Republica Moldova va crește de două ori

Prețul de achiziție a gazelor naturale pe care-l va achita Republica Moldova în luna aprilie va depăși 1000 de dolari pentru mia de metri cubi. Informația a fost...

Prețul de achiziție a gazelor naturale pe care-l va achita Republica Moldova în luna aprilie va depăși 1000 de dolari pentru mia de metri cubi. Informația a fost oferită de președintele Moldovagaz, Vadim Ceban, în cadrul unui interviu pentru presa de la Chișinău.
Ceban a declarat că din aprilie se schimbă formula de calcul a prețului de achiziție convenită de actuala putere cu furnizorul rus. Potrivit contractului, din aprilie, Moldova va cumpăra gaz la prețul care se calculează conform următoarei formule: 70% din prețul spot și 30% din prețul mediu al petrolului din ultima perioadă.
Săptămâna trecută, directorul Moldovagaz a declarat că nu există premise ca în continuare tariful pentru gazul achitat de consumatori să fie mai mic de 15,18 lei pentru un metru cub de gaze. În ianuarie, Moldova a procurat gazul la prețul de 630 de dolari, în februarie – a achitat 567 de dolari pentru o mie de metri cubi, iar în martie – 547 de dolari.

In this article