Pretora sectorului Ciocana ar putea scăpa de dosarul privind coruperea pasivă

Procuratura Anticorupție (PA) anunță că Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a anulat ordonanța procurorului ierarhic superior privind reluarea urmăririi penale în privința pretorei sectorului Ciocana Sinilga Școlnic și a...

Procuratura Anticorupție (PA) anunță că Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a anulat ordonanța procurorului ierarhic superior privind reluarea urmăririi penale în privința pretorei sectorului Ciocana Sinilga Școlnic și a fostului șef adjunct al Inspectoratului de Poliție Ciocana Pavel Todica, „în pofida faptului că dosarul penal se află pe rolul instanței de judecată”. Astfel de decizie are ca efect încetarea dosarului. Potrivit unui comunicat emis miercuri, 26 iulie, PA va contesta încheierea la Curtea de Apel.

Urmărirea penală în cauza penală a fost începută la 23 noiembrie 2020 de Centrul Național Anticorupție (CNA), în temeiul unei bănuieli rezonabile de comitere a infracțiunii de corupere pasivă (art. 324 alin.(3) lit.a) din Codul penal).

Potrivit probatoriului, în perioada aprilie-noiembrie 2020, pretorul sectorului Ciocana, având o înțelegere prealabilă cu şeful adjunct al Inspectoratului de Poliţie Ciocana al mun. Chișinău (IP Ciocana), prin intermediul unui ofițer superior de investigații al IP Ciocana, cât şi a altor persoane, ar fi pregătit o schemă de pretindere şi primire de la agenți economici mijloace bănești, ce nu li se cuvin, în sume cuprinse între 5 000-10 000 de lei, pentru a facilita avizarea şi eliberarea actelor ce permit desfășurarea activității teraselor de vară, cât şi a comerțului ambulant stradal pe domeniul public sau privat al mun. Chişinău.

Prin ordonanța din 22 septembrie 2021, s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală a numiților, cu clasarea procesului pe motiv că fapta nu întrunește elementele infracțiunii.

Ulterior, prin ordonanța procurorului ierarhic superior din 31 mai 2022, în ordine de contestare, s-a dispus reluarea urmăririi penală pe motiv că ordonanța din 22 septembrie 2021, este una neîntemeiată, fiind afectată de „un viciu fundamental”. Ordonanța respectivă a fost contestată de partea apărării.

La 17 iunie 2022, cauza penală a fost expediată cu rechizitoriu în instanța de judecată, pentru examinare în fond, unde se află la moment. Timp de un an, au avut loc 14 ședințe de judecată.

„În pofida acestuia fapt, la 20 iulie 2023, judecătorul de instrucție din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana a decis anularea ordonanței de reluare a urmăririi penale din 31 mai 2022, fapt ce poate duce la încetarea procesului penal din instanța de judecată”, notează PA.

Procuratura Anticorupție va contesta cu recurs încheierea, fiind considerată neîntemeiată.

Pretora sectorului Ciocana, Sinilga Școlnic, a fost reținută în martie 2021, de către ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA), fiind cercetată penal pentru fapte de corupție.

Atunci reprezentanții CNA anunțau că Sinilga Școlnic era cercetată penal de CNA şi procurorii din cadrul Procuraturii Anticorupţie pentru fapte de corupţie, alături de doi poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Ciocana. Este vorba despre şeful-adjunct al IP Ciocana şi un ofiţer superior de investigaţii, ambii bănuiţi de fapte de corupţie, săvârşite în complicitate cu pretora.

Din informaţiile colectate de anchetatori şi ofiţerii de investigaţii ai CNA rezultă că banii ar fi fost percepuţi drept taxe de protecţie şi pentru a facilita avizarea și eliberarea actelor ce permit desfășurarea activității agenţilor economici.

„Bănuiţii au fost documentaţi mai multe luni, timp în care procurorii şi ofiţerii CNA au obţinut înregistrări video şi audio care probează faptele pretins ilegale. Discuţiile dintre complici au avut loc chiar în incinta Preturii sectorului Ciocana, iar din înregistrări se înţelege clar că aceştia au organizat o schemă de estorcare de bani de la cei care desfăşoară activitate de antreprenoriat în raza lor de competenţ”, menționa CNA în martie 2021.

In this article