Presiuni asupra CEC? Înainte de ședința Comisiei Electorale Centrale, ambasadorul SUA l-a vizitat pe Cimil

Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Dereck J. Hogan, a vizitat în această dimineață, Comisia Electorală Centrală (CEC). Diplomatul a avut o întâlnire cu președintele acestei instituții, Dorin Cimil....

Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Dereck J. Hogan, a vizitat în această dimineață, Comisia Electorală Centrală (CEC). Diplomatul a avut o întâlnire cu președintele acestei instituții, Dorin Cimil. Întrevederea a avut loc cu doar o oră până la ședința CEC, la care se va examina subiectul deschiderii secțiilor de votare peste hotare.

Marți, în data de 22 iunie, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins recursul CEC împotriva hotărârii Curții de Apel Chișinău cu privire la deschiderea secțiilor de votare în străinătate. Prin această decizie a fost anulată în totalitatea Anexa nr.1 la hotărârea CEC cu privire la secțiile de votare în străinătate.

Secțiile de votare peste hotarele țării pot fi deschise în termen de cel puțin 35 de zile până în ziua alegerilor, însă acest termen este depășit, iar Codul electoral nu prevede vreo excepție. Potrivit unor membri CEC, dar și unor interpretări făcute de juriști, la situația de astăzi nu există secții de votare în diasporă, după ce acestea au fost anulate în totalitate la cererea PAS, Blocului electoral Renato Usatîi, PPDA.

In this article