Președintele Parlamentului, Igor Grosu, s-a întâlnit cu o delegație de parlamentari lituanieni

Agenda de reforme a Republicii Moldova, după acordarea statutului de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană, și provocările de securitate cu care se confruntă țara noastră au...

Agenda de reforme a Republicii Moldova, după acordarea statutului de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană, și provocările de securitate cu care se confruntă țara noastră au fost principalele subiecte discutate de Președintele Parlamentului, Igor Grosu, cu o delegație de parlamentari lituanieni, membri ai Comitetului pentru afaceri externe.

Șeful Legislativului a menționat ferma determinare a autorităților de a rămâne consecvenți, acum mai mult ca oricând, agendei de reforme, acordând o atenție specială consolidării capacităților instituțiilor de stat, luptei cu corupția și recuperării activelor furate, evaluării judecătorilor și procurorilor, combaterii propagandei ruse. ”Republica Moldova nu tratează ca pe o scutire de reforme faptul că i-a fost acordat statutul de țară candidată la UE. Acest lucru ne determină să fim și mai consecvenți în implementarea reformelor, care sunt necesare în primul rând pentru noi și nu vom sări peste nicio etapă. Experiența Lituaniei în procesul de aderare la UE și de aproximare a legislației este de o mare valoare pentru noi”, a spus Președintele Parlamentului.

În context, șeful Legislativului a mulțumit Lituaniei pentru suportul acordat țării noastre de-a lungul timpului atât în obținerea statutului de țară candidată pentru aderarea la UE, cât și în implementarea reformelor, în gestionarea crizei pandemice și a crizei refugiaților. ”Tot timpul am simțit și am văzut suportul Lituaniei oferit țării noastre. Suntem bucuroși de menținerea Republicii Moldova pe lista statelor prioritare de asistență pentru dezvoltare a Lituaniei și acordarea continuă a asistenței în implementarea reformelor”, a declarat Președintele Parlamentului.

La rândul lor, parlamentarii lituanieni au anunțat că Lituania va continua să ofere sprijin țării noastre și expertiza de care are nevoie în avansarea pe calea integrării europene.

Alte subiecte discutate în cadrul întrevederii au vizat aspecte legate de asigurarea securității energetice a Republicii Moldova, provocările economice și de securitate cu care se confruntă țara noastră, situația din regiunea transnistreană și cea din UTAG.

Membrii delegației Comitetului pentru afaceri externe din cadrul Seimasului Republicii Lituania efectuează o vizită în Republica Moldova, în perioada 10-12 iulie, la invitația Președintei Comisiei politică externă și integrare europeană, Doina Gherman. În acest an se împlinesc 30 ani de la stabilirea relațiilor diplomatice moldo-lituaniene.

In this article