Președintele Maia Sandu a semnat decretul privind demisia a șapte judecători

Maia Sandu a demis, prin decret prezidențial șapte judecători. Este vorba despre magistrații Rodica Berdilo, Victoria Hadîrcă, Irina Păduraru, Victoria Sanduța și Svetana Tizu din Chișinău și Eugen...

Maia Sandu a demis, prin decret prezidențial șapte judecători. Este vorba despre magistrații Rodica Berdilo, Victoria Hadîrcă, Irina Păduraru, Victoria Sanduța și Svetana Tizu din Chișinău și Eugen Popovici din Orhei.

Documentul semnat de Maia Sandu intră în vigoare odată cu publicarea acestuia în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Decizia poate fi contestată în instanța de judecată.

În document se arată că, numirea în funcție a judecătorilor al căror mandat inițial de cinci ani a expirat poate avea finalitate fie numirea în funcție până la atingerea plafonului de vârstă, fie emiterea decretului șefului statului privind demisia. Ultima situație prevede că nu a fost obținut numărul necesar de voturi pentru ca o candidatură să fie propusă repetat pentru numirea în funcție de judecător, până la atingerea plafonului de vârstă.

Președintele poate respinge o singură dată candidatura propusă de către Consiliul Superior al Magistraturii pentru numirea în funcția de judecător, doar în cazul depistării unor circumstanțe care confirmă incompatibilitatea cu funcția.

In this article