Președintele chinez a ordonat armatei să se pregătească de război

Președintele chinez Xi Jinping a ordonat armatei națiunii să se pregătească de război, avertizând că securitatea națională a Chinei se confruntă cu „instabilitate și incertitudine crescute”. Xi Jinping...

Președintele chinez Xi Jinping a ordonat armatei națiunii să se pregătească de război, avertizând că securitatea națională a Chinei se confruntă cu „instabilitate și incertitudine crescute”.

Xi Jinping a transmis armatei să „își concentreze toată energia de luptă” în pregătirea războiului, a anunţat un purtător de cuvânt al Partidului Comunist Chinez, potrivit The Guardian.

Îmbrăcat în haine militare, în timpul unei vizite la un centru de comandă, liderul de la Beijing a transmis Armatei Populare de Eliberare „să consolideze complet pregătirea militară de război”, după ce a avertizat, recent, la congresul partidului, despre „furtuni periculoase la orizont”.

„Concentrați-vă toată energia, lucrați din greu și îmbunătiți-vă capacitatea de a lupta și de a câștiga”, a spus Xi. Armata trebuie să „apere cu hotărâre suveranitatea și securitatea națională”, deoarece țara se află „într-o situație de securitate „instabilă și incertă”, a adăugat el.

Xi a mai ordonat armatei să se concentreze pe pregătirea războiului în 2013, la scurt timp după ce a preluat puterea, și din nou în 2017, însă analiștii politici spun că acum și-a intensificat semnificativ retorica.

„El trimite astfel un mesaj Statelor Unite și Taiwanului”, a spus Willy Lam, membru senior la Fundația Jamestown din Washington. Liderul chinez a criticat vehement sprijinul din ce în ce mai explicit al SUA pentru Taiwan la cel de-al 20-lea congres al partidului, desfășurat luna trecută la Beijing, dând vina pe „interferența străină” pentru exacerbarea tensiunilor.

Xi consideră că ocuparea Taiwanului este o parte-cheie a moștenirii sale și a spus, în discursul său de deschidere a congresului, că „nu exclude „folosirea forței” pentru reunificare.

La rândul său, președintele american Joe Biden a avertizat că SUA vor apăra Taiwanul, în cazul în care acesta va fi atacat.

 

In this article