Președintele Biden anunță că SUA „nu va livra” anumite arme Israelului

Președintele SUA, Joe Biden, a avertizat miercuri, pentru prima dată, că „nu va livra” anumite arme Israelului, al cărui principal susţinător militar sunt SUA, în special “obuze de...

Președintele SUA, Joe Biden, a avertizat miercuri, pentru prima dată, că „nu va livra” anumite arme Israelului, al cărui principal susţinător militar sunt SUA, în special “obuze de artilerie”, în cazul unei ofensive majore la Rafah.

Este prima dată când preşedintele american condiționează în mod public sprijinul militar american acordat Israelului, relatează AFP şi Reuters

„Dacă intră în Rafah, nu le voi livra armele care au fost întotdeauna folosite (…) împotriva oraşelor”, a declarat Biden, într-un interviu pentru CNN.

„Nu vom livra armele şi obuzele de artilerie care au fost folosite” până acum, a reafirmat liderul de la Casa Albă.

Întrebat despre decizia SUA de săptămâna trecută de a suspenda livrarea unui transport de bombe, el a comentat: „Civili au fost ucişi în Gaza din cauza acestor bombe americane”. Este rău”, a adăugat el.

Cu toate acestea, Biden a a dat asigurări că Statele Unite vor continua să „se asigure că Israelul este protejat de Domul de Fier”.

Întrebat despre operaţiunea militară pe care Israelul a lansat-o deja la Rafah, localitate din sudul Fâşiei Gaza unde s-au refugiat peste un milion de palestinieni, Joe Biden a spus că nu a afectat „centrele cu populaţie” sugerând, prin urmare, că aceasta nu este o ofensivă majoră care necesită o reacţie din partea sa.

„Le-am spus lui Bibi (prim-ministrul Benjamin Netanyahu, n.red.) şi cabinetului de război că nu vor avea sprijinul nostru dacă intră cu adevărat în centrele cu populaţie”, a subliniat preşedintele american.

„Nu ne distanţăm de securitatea Israelului, ne distanţăm de capacitatea Israelului de a duce război în aceste zone”, a precizat el.

Ambasadorul Israelului la ONU a declarat joi că „amenințarea” recentă a președintelui american Joe Biden de a opri livrarea anumitor arme și muniții către Israel în cazul unei ofensive majore la Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, a fost „dificil de auzit și foarte dezamăgitoare”, potrivit agenției AFP.

„Este o declarație foarte dură și dezamăgitoare din partea unui președinte căruia îi suntem recunoscători încă de la începutul războiului. Este destul de clar că orice presiune asupra Israelului, orice restricție impusă, chiar și de către aliați apropiați preocupați de interesele noastre, este interpretată de inamicii noștri” și „le dă speranțe”, a declarat Gilad Erdan la radioul public israelian.

In this article