Președinta Sandu, victima unui nou deepfake

Președinta Maia Sandu a devenit victima unui nou videoclip de tip deepfake. Videoclipul cu fața șefei statului a fost publicat pe același canal de Telegram ca înainte. În...

Președinta Maia Sandu a devenit victima unui nou videoclip de tip deepfake. Videoclipul cu fața șefei statului a fost publicat pe același canal de Telegram ca înainte. În materialul video trucat, actrița apare cu o mască de protecție cu drapelul SUA și îi felicită pe cetățeni, de Anul Nou. Apoi bea șampanie și dansează. Președinția nu a comentat deocamdată deepfake-ul, dar anterior Sandu a condamnat atacurile asupra sa și a atenționat că „minciunile vor continua și vor lua proporții tot mai mari”.

„Vreau să-i liniștesc pe cei care sunt nemulțumiți de soarta tinerilor noștri. Da, am redus costurile educației, dar am majorat pe termen lung cheltuielile pentru armament. În loc de universități, copii noștri vor învăța să sape tranșee”, este o parte din mesajul fake.

La sfârșitul lunii decembrie, tot pe Telegram a apărut un deepfake în care actrița falsă, cu chipul președintei, spune că face totul pentru Soros dar și transmite un mesaj moldovenilor: „Dragii mei moldoveni, sunt și eu la fel ca voi, nu primesc niciun ajutor din partea Moldovei, bine că măcar America oferă ajutor regulat”.

Președinta a venit atunci cu o reacție, condamnând imaginile video trucate.

„Atacurile asupra democrației nu se fac doar cu arma, se fac prin minciună și slăbirea încrederii în societate. Vedem tot mai multe încercări de denigrare a mea, a conducerii democratice a Moldovei, a instituțiilor. Imagini video trucate, dezinformare, știri mincinoase care au drept unic scop să inducă panică, să ne dezbine și să facă din Moldova o țintă slabă pentru influență externă, o țară care să nu poată să-și decidă liber soarta.

În sate, oamenii îmi zic că ultima minciună este că eu aș interzice culesul măceșului. Ar fi o glumă, dacă n-am ști că în spatele acestor minciuni stă un interes meschin, un interes potrivnic tuturor cetățenilor noștri. La așa nivel ridicol au ajuns cei care vor să slăbească Moldova. Minciunile vor continua și vor lua proporții tot mai mari. Vă îndemn să analizați cu atenție ce citiți, să nu vă lăsați prinși în capcana propagandei, să aveți încredere în Moldova, căci doar așa, împreună, vom reuși să construim viitorul pe care ni-l dorim cu toții”, a subliniat Maia Sandu.

IMG_2485

video: t.me/SanduOfficial

In this article