Președinta a lansat un nou fake-news-ul în presa internațională. Și-a asumat meritele Guvernului Chicu

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a lansat un nou fake-news în presa internațională, după cazul legat de autorizarea vaccinului rusesc Sputnik V, transmite telegraph.md. În cadrul unui material...

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a lansat un nou fake-news în presa internațională, după cazul legat de autorizarea vaccinului rusesc Sputnik V, transmite telegraph.md.

În cadrul unui material jurnalistic pentru Euronews, Maia Sandu a spus că anume ea a reuși să aducă în țară vaccinuri anti-COVID-19, prin programul COVAX și din România, iar acest lucru a fost posibil doar după cea a preluat mandatul de președinte al țării.

În realitate, însă, Moldova a aderat la programul COVAX în august 2020, în perioada Guvernului condus de Ion Chicu. În acest proces de obținere a vaccinurilor, Viorica Dumbrăveanu, ministru al Sănătății, și Sergiu Pușcuța, ministru al Finanțelor, au semnat documentația finală prin care s-a convenit livrarea în Republica Moldova a unui lot de vaccinuri ce va acoperi vaccinarea a 20% din populația țării. Mai mult, oficialii din Guvernul Chicu au aderat și la programul de negociere a prețurilor mai mici pentru vaccinurile care vor trebui să fie achitate de către autoritățile de la Chișinău.

Ce ține de vaccinul AstraZeneca obținut din România sub formă de donație, este de menționat că demersurile în acest sens au fost posibile datorită relațiilor oficiale dintre IGSU al MAI-lui de la Chișinău și DSU din România, solicitarea fiind expediată părții românește în modul stabilit de regulile interinstituționale și diplomatice.

Tot despre vaccinul din România, șeful Delegației UE la Chișinău a menționat că dozele au venit în Moldova sub formă de ajutor din partea Uniunii Europene, dar prin intermediul României.

Fake-news-ul lansat de șefa statului a fost comentat și de către Vitalie Dragancea, consilier în Guvernul Chicu. Acesta susține că Președinția a prezentat reporterului Euronews informații absolut denaturate, iar Maia Sandu și-a asumat meritele fostului Guvern.

“Dna Președinte Sandu minte chiar și pentru Euronews – astea-s principiile și valorile europene marca „Maia Sandu”. Președintele Sandu a declarat că dânsa a reușit să asigure donarea a 200 mii doze de vaccin din partea României.
Iar Președintele Iohanis a declarat că România ajută Republica Moldova. Nu a condiționat că e ajutor pentru Maia Sandu.

Președintele Sandu a declarat că ea a reușit să obțină accesul gratuit pentru 20% din necesarul de vaccin pentru Moldova pe platforma COVAX.
Dar de fapt această reușită a reușit-o Guvernul Chicu încă în august 2020.

Și care e diferența între Maia Sandu și Igor Dodon?

Și unul, și alta mint, fac spectacol și ne amăgesc ca să le dăm putere asupra noastră, și scuipă pe prioritățile adevărate ale societății.

Și da – medicii sunt sub presiune și zilnic mor zeci de oameni, atunci când prioritatea Președintei Sandu e să scoată din Parlament partidul lui Năstase și PAS să ajungă cea mai mare fracțiune (cu vreo 35 – 40 mandate).

Vaccinul mai așteaptă, a scris Dragancea pe Facebook.

“После зимы приходит лето, спасибо Партии за это. Nu e posibil să guvernezi fără minciună, dacă ai ajuns la guvernare prin populism și minciună”, a intervenit și Ion Chicu, în comentariile la postarea fostului consilier.

Amintim că Președinția a mai lansat un fake-news în presa internațională, prin Reuters, precum că vaccinul Sputnik V nu a fost autorizat în țara noastră, deși Agenția Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale a informat în aceeași zi că serul rusesc împotriva COVID-19 este înregistrat în țara noastră și poate fi administrat.

Maia Sandu a spus de mai multe ori că știrile false și sursele care le distribuie trebuie să fie sancționate.

In this article