Premierul Natalia Gavrilița a discutat cu noua șefă a misiunii OSCE în Republica Moldova

Situația actuală din regiunea transnistreană, menținerea unui dialog constructiv dintre Chișinău și Tiraspol, dar și acțiunile Guvernului privind aprovizionarea locuitorilor din regiune cu produse și reorientarea exportului în...

Situația actuală din regiunea transnistreană, menținerea unui dialog constructiv dintre Chișinău și Tiraspol, dar și acțiunile Guvernului privind aprovizionarea locuitorilor din regiune cu produse și reorientarea exportului în statele UE sunt câteva dintre subiectele discutate joi, 20 octombrie, în cadrul întrevederii prim-ministrului Natalia Gavrilița cu noua șefă a misiunii OSCE în Republica Moldova, Kelly Keiderling, transmite MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare și protocol a Guvernului. 

Părțile au făcut un schimb de opinii privind situația de securitate din regiune și stadiul actual al procesului de reglementare transnistreană. Șefa Executivului a menționat că, din cauza războiului din Ucraina, formatul de negocieri 5+2 a fost înghețat.

Cu toate acestea, Guvernul de la Chișinău continuă dialogul cu Tiraspolul și optează în continuare pentru soluționarea pașnică a conflictului și menținerea păcii și a stabilității.

De asemenea, Natalia Gavrilița a vorbit despre acțiunile Guvernului pentru înlăturarea barierelor de circulație peste Nistru. Șefa Cabinetului de miniștri a menționat că, luna trecută, cca 70% din exporturile regiunii transnistrene au fost direcționate către UE, top-3 importatori fiind România, Polonia și Germania.

Ambasadoarea Kelly Keiderling a menționat că Misiunea OSCE va monitoriza în continuare situația din regiunea transnistreană și va identifica soluții pentru integrarea malului stâng al Nistrului în spațiul economic, social și educațional al Republicii Moldova.

In this article