Premierul Ion Chicu, despre creditele oferite de FMI și Federația Rusă: Ne ajută în acoperirea deficitului bugetar

Premierul moldovean Ion Chicu a declarat, în această seară, la postul public de televiziune că, cele două credite contractate de Republica Moldova de la Fondul Monetar Internațional (FMI)...

Premierul moldovean Ion Chicu a declarat, în această seară, la postul public de televiziune că, cele două credite contractate de Republica Moldova de la Fondul Monetar Internațional (FMI) și Federația Rusă nu pot fi comparate.

Potrivit șefului Guvernului, deși ”sunt comparabile în linii mari”, condițiile din cele două contracte ”nu sunt același lucru”, iar cei care încearcă să facă acest lucru, o fac din lipsă de cunoștințe sau din motive politice.

Potrivit lui Chicu, creditul FMI în sumă totală de 233,9 milioane de dolari are două elemente.

”Primul – de 156 de milioane de dolari, la o rată anuală a dobânzii de 1,5 la sută și un comision de 0,5 procente, care înseamnă 784 de mii de dolari pe care trebuie să-i plătim FMI-ului pentru debursarea acestei sume”, a explicat premierul.

Termenul de rambursare a acestei sume din credit este de 5 ani, dintre care 3 ani și 3 luni reprezintă perioada de grație.

Potrivit premierului, al doilea element din acest credit este suma de 78 de milioane de dolari, care este oferită cu rata dobânzii 0. Perioada de grație este de 5 ani și 6 luni, iar perioada de rambursare – 4 ani și 6 luni.

”După cum vedeți nu este un credit gratis. Avem de achitat doar comisionul inițial  de 784 de mii de dolari și 1,5% rata dobânzii”, a spus Chicu.

Premierul a reiterat că împrumutul rusesc de 200 de milioane de euro se oferă la o rată a dobânzii de 2%, fără niciun comision.

”Este comparabil în linii mari, dar nu e același lucru. Aceste credite sunt acceptabile și avantajoase, fiindcă vin să ne ajute în acoperirea deficitului bugetar”, a declarat Chicu.

Premierul a explicat că prin contractarea acestor credite Guvernul va putea achita la timp salariile, pensiile și alte prestații sociale.

In this article