Premierul Chicu spune că Maia Sandu știe din 4 decembrie că, în caz de demisie, acesta nu va asigura interimatul funcției

Premierul Ion Chicu spune că președinta Maia Sandu știe din 4 decembrie că, în caz de demisie, acesta nu va asigura interimatul funcției. „I-am recomandat atunci să aleagă...

Premierul Ion Chicu spune că președinta Maia Sandu știe din 4 decembrie că, în caz de demisie, acesta nu va asigura interimatul funcției. „I-am recomandat atunci să aleagă a doua cale de declanșare a alegerilor parlamentare anticipate, dar răspunsul dumneaei a fost protestul din 6 decembrie”, a declarat Ion Chicu la o Ediție Specială de la TVR Moldova.

„Am anunțat-o pe doamna Maia Sandu, pe atunci încă președintă aleasă, pe 4 decembrie, la întrevederea pe care am avut-o, că eu, în cazul când dumneaei alege demisia Guvernului ca opțiune pentru declanșarea alegerilor prezidențiale, eu nu voi asigura interimatul. De aceea îmi sunt stranii reacțiile și etichetările din ultimul timp din partea dumneaei și a colegilor săi de partid.

Eu i-am recomandat să aleagă a doua cale – 90 de zile Parlamentul să nu se întrunească, astfel încât Guvernul să rămână cu toate împuternicirile, pentru a putea negocia și cu Fondul Monetar Internațional. Ba mai mult, atunci am înțeles că dumneaei avea deja o candidatură la funcția de prim-ministru interimar. Nu voi da nume, o să o întrebați pe dumneaei. De aceea „figurile” celor din PAS făcute acum pentru electorat nu le face față.

Răspunsul dumneaei, după acea întrevedere, a fost protestul din 6 decembrie”, a declarat Ion Chicu.

Premierul, care se află pe ultima sută de metri de mandat, a declarat că plecarea din Guvern a sa, dar și a altor colegi, este rezonabilă, având în vedere că în echipa prezidențială au venit oameni care doar i-au criticat.

„Când zilnic te fac ucigaș și alte etichetări, era evident că nu va fi posibilă o conlucrare necesară, mai ales pe timp de pandemie. Acesta este motivul pentru care s-a decis plecarea. Dar vă asigur că nu are nimic legat de tot ce se vorbește, răzbunare, sentimente, emoții. Noi avut grijă să lăsăm totul în ordine, bani pe conturi sunt pentru toate achitările necesare”, a declarat Chicu.

Guvernul Chicu, învestit în noiembrie 2019, a demisionat pe 23 decembrie 2020, iar Ion Chicu a anunțat că asigură interimatul funcției până pe 31 decembrie.

Deocamdată nu este clar ce urmează să se întâmple.

In this article