Potrivit raportului Băncii Mondiale, prețurile vor rămâne la niveluri istorice până la sfârșitul anului 2024

Prețurile vor rămâne la niveluri istorice până la sfârșitul anului 2024, potrivit raportului Băncii Mondiale ”Commodity Markets Outlook” (Perspectivele piețelor de mărfuri). Experții BM constată că războiul din...

Prețurile vor rămâne la niveluri istorice până la sfârșitul anului 2024, potrivit raportului Băncii Mondiale ”Commodity Markets Outlook” (Perspectivele piețelor de mărfuri). Experții BM constată că războiul din Ucraina a provocat un șoc major pe piețele produselor de bază și a modificat structura schimburilor, a producției și a consumului la nivel mondial.

Potrivit BM, creșterea prețurilor la resursele energetice a înregistrat cele mai mari cotații după criza petrolieră din 1973. Totodată, asistăm la cele mai semnificative creșteri din 2008 încoace la prețurile produselor alimentare și fertilizanți.
BM prognozează în acest an o creștere a prețurilor la resursele energetice de 50%, iar în următorii doi ani o scădere. De asemenea, în acest an vor crește cu 20% și prețurile la produsele agroalimentare și metalele, iar în 2023-2024 se va înregistra o încetinire. Cu toate acestea, se așteaptă că prețurile mărfurilor vor rămâne mult mai mari decât media în ultimii cinci ani. În cazul unui război prelungit sau al impunerii de sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei, nivelurile prețurilor și volatilitatea acestora ar putea fi chiar mai mari decât se prognozează în prezent.
Prețul gazului natural (în Europa) este de așteptat să fie de două ori mai mare în 2022 decât în 2021, iar prețul cărbunelui va crește cu 80%, ambele prețuri atingând maxime istorice.
Prețurile grâului vor crește cu peste 40%, atingând un nivel record în acest an. Acest lucru va pune presiune asupra economiilor emergente care depind de importurile de cereale, în special din Rusia și Ucraina.

In this article