În ultimele 24 de ore valorile înalte ale temperaturii aerului, vântul îndeosebi slab, inversiunea termică de la sol în orele nocturne și ale dimineții au contribuit la acumularea poluanților în aer.
Potrivit Agenției de Mediu, concentrația maximă în prezent a depășit norma sanitară:
– În municipiul Chișinău pentru dioxid de azot – de 1,2-1,3 ori; fenol – de 1,1 ori;
– În municipiul Bălți pentru dioxid de azot – de 1,2 ori.
Concentrația maximă admisibilă pentru media zilnică a fost depășită:
– În municipiul Chișinău pentru dioxid de azot – de 2,0 ori, monoxid de azot – de 2,2 ori, aldehidă formică – de 3,4 ori;
– În municipiul Bălți pentru dioxid de azot – de 1,5 ori, aldehidă formică – de 1,6 ori.
La data de 2 septembrie, valorile înregistrate ale poluanților (particule în suspensii (PM2,5), (PM10), dioxid de sulf, ozon, monoxid de carbon, dioxid de azot) monitorizați la stația automată (de tip trafic) municipiul Chișinău și stația automată (de tip fond rural cu elemente industriale) satul Mateuţi, raionul Rezina s-au încadrat în limitele stabilite, cu excepția ozonului în satul Mateuți.
De asemenea, în ultimele 24 de ore (până la ora 12:00) în data de 3 septembrie, nu s-au înregistrat depășiri ale valorilor concentrațiilor medii limită (pe 24 ore) pentru poluanții monitorizați la stațiile automatizate.
Valorile debitului dozei ambientale a radiaţiei gama în data de 2 septembrie se situează în intervalul 0,08-0,17 μSv/h și dimineața de 3 septembrie – 0,09-0,16 μSv/h.
Valorile echivalentului dozei ambientale a radiaţiei gama se încadrează în limitele fondului radiativ natural, în conformitate cu normele fundamentale de radioprotecţie (limita de avertizare 0,25 mSv/h).
În intervalul 3 septembrie – 4 septembrie curent, caracterul instabil al vremii, variația maselor de aer (advecția aerului rece), izolat ploile slabe de scurtă durată și vântul din sectorul de nord îndeosebi moderat vor contribui la dispersia poluanților din aer, doar în data de 3 septembrie valorile înalte ale temperaturii aerului, formarea stratului de reținere – la acumularea lor.