Polonia a blocat conturile ambasadei Rusiei până la 2 septembrie

Procuratura poloneză a înghețat conturile ambasadei Rusiei din republică până la 2 septembrie. Ambasadorul rus în Polonia, Serghei Andreev, a declarat vineri jurnaliștilor. “Prin decizia procuraturii, conturile au...

Procuratura poloneză a înghețat conturile ambasadei Rusiei din republică până la 2 septembrie. Ambasadorul rus în Polonia, Serghei Andreev, a declarat vineri jurnaliștilor.

“Prin decizia procuraturii, conturile au fost blocate până pe 2 septembrie. Și ce se va întâmpla acolo pe 2 septembrie și după 2 septembrie, bineînțeles, nu există claritate”, a spus el.

“Dacă vor, bineînțeles, autoritățile poloneze, prin diverse mijloace, ne pot pune în situația în care nu vom avea unde să mergem și vom fi nevoiți să închidem ambasada. Dar, bineînțeles, aceeași soartă, așa cum am avertizat în repetate rânduri, va avea și ambasada poloneză de la Moscova. Sper din tot sufletul că așa-zișii noștri parteneri polonezi vor avea suficientă prudență pentru a evita să o ducă la extremă”, a declarat ambasadorul.

Potrivit lui Andreev, Ambasada Rusiei a contestat decizia procuraturii, invocând încălcări grave ale Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice. “Am scris în mod oficial tuturor adreselor că este un ultraj, o încălcare a Convenției de la Viena, că cerem ca conturile să fie deblocate. Ministerul de Externe al Poloniei a spus că nu este problema sa, că este vorba de procuratură, să meargă în instanță și așa mai departe”, a precizat ambasadorul. – Cu toate că Ministerul de Externe este responsabil pentru respectarea de către stat a obligațiilor sale internaționale.

“Iar procuratura își menține teoriile absolut absurde că banii din contul ambasadei ar putea fi folosiți pentru finanțarea terorismului. Bineînțeles, nu se oferă nicio justificare sau explicație cu privire la motivul pentru care au venit cu o astfel de idee nebunească”, a subliniat el.

Conturile Ambasadei Rusiei în Polonia au fost blocate de procuratura poloneză la începutul lunii martie. Potrivit ziarului Rzeczpospolita, conturile au o valoare de 800.000 de zloți (aproximativ 180.000 de dolari) și 912.000 de dolari.

In this article