Politolog rus: Partidul ȘOR va contribui la restabilirea relațiilor cu Rusia

În condițiile în care Partidul Socialiștilor și liderul său neformal, Igor Dodon nu au făcut nimic, în ultimii ani, pentru restabilirea relațiilor dintre Republica Moldova și Rusia, o...

În condițiile în care Partidul Socialiștilor și liderul său neformal, Igor Dodon nu au făcut nimic, în ultimii ani, pentru restabilirea relațiilor dintre Republica Moldova și Rusia, o formațiune de stânga căreia i-ar putea reuși cu succes acest lucru este Partidul Politic ȘOR, reiese dintr-o  analiză publicată de influenta revistă rusă online „Взгляд.ру”, semnată de președintele Academiei de politică reală, Vladimir Prohvatilov, transmite Breaking News cu referire la vz.ru.

Revista online publică un material complex de analiză „Moldova – linia roșie a frontului politic”, semnat de politologul Vladimir Prohvatilov, în care vorbește despre alegerile parlamentare din Moldova din prisma restabilirii relațiilor moldo-ruse „deloc simple”.

În opinia autorului, „normalizarea relațiilor dintre Rusia și Moldova, de regulă, este prerogativa stângii moldovenești”. Politologul rus denumește forțele politice moldovenești de dreapta ca „Poroșenko colectiv”.

În acest context, Vladimir Prohvatilov îi enumeră pe viitorii parlamentari de stânga, care ar fi dispuși să reia dialogul cu Moscova. Pentru început sunt menționați Igor Dodon și Partidul Socialiștilor. „Favoritul de astăzi al Kremlinului este considerat Partidul Socialiștilor. Fostul ei lider a fost ales președintele țării cu sprijinul Rusiei. Deși acest lucru s-a întâmplat acum doi ani, relațiile dintre cele două state nu s-au îmbunătățit în această perioadă”, constată politologul.

Autorul articolului de analiză observă și o altă problemă serioasă pentru Moscova pe care o au socialiștii moldoveni. „Problema lui Dodon și a socialiștilor săi este că susținerea Kremlinului este practic singurul capital politic pe care îl au în Moldova”, constată expertul, recomandându-le autorităților ruse „să nu pună toate ouăle în același coș”, deoarece este „plin de riscuri”.

Din acest punct de vedere, președintele Academiei de politică reală recomandă să fie atrasă atenția asupra noii formațiuni politice de stânga, condusă de primarul de Orhei, Ilan Șor. „Programul său și retorica politică au un pronunțat caracter social (sau populist, cum spun criticii săi). Însă, la acuzațiile de populism el răspunde cu etalarea succeselor în dezvoltarea Orheiului, care a depins în exclusivitate de el. În trei ani de mandat de primar, Șor a transformat un centru raional depresiv într-un oraș prosper, cu infrastructură ideală – drumuri, iluminat modern, parcuri amenajate, transport public nou, gratuit în orele de vârf”, scrie politologul de la Moscova.

Prohvatilov menționează că agenda socială de stânga a Partidului ȘOR pornește de la experiența sovietică. „Șor nu ascunde că programul său politic este inspirat din perioada sovietică. El a creat, primul în 30 de ani, un colhoz adevărat, numit „Comuna de Vis”. Comuna, în Republica Moldova înseamnă o unitate administrativ teritorială compusă din câteva sate, dar în acest context, denumirea se înscrie perfect în agenda „comunistă” a Partidului ȘOR”.

Vladimir Prohvatilov atrage atenția și la respectul lui Ilan Șor față de „patrimoniul comun al statelor foste membre ale URSS”. „În plin apogeul rusofobiei ruse din Moldova, promovată la nivel oficial, în 2012, el a organizat un concert dedicat Zilei Victoriei, în centrul Chișinăului, cu participarea lui Iosif Kobzon și Lev Leșcenko”, scrie el.

Analistul menționează și legăturile de familie ale lui Ilan Șor cu Rusia, amintindu-le cititorilor că „este căsătorit cu interpreta Jasmin, care împreună cu cei doi copii ai lor locuiește la Moscova”.

Bazându-se pe aceste realități, președintele Academiei de politică reală opinează că Partidul ȘOR poate deveni după alegeri acea forță politică ce va contribui la restabilirea și normalizarea relațiilor moldo-ruse.

In this article


Join the Conversation