Politolog: În scurt timp după anticipatele din vară unii actori politici importanți vor solicita alte alegeri

Decanul Facultății Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative, Alexandru Solcan, admite că după scrutinul parlamentar anticipat din 11 iulie, ar putea urma alte alegeri anticipate. Profesorul universitar susține,...

Decanul Facultății Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative, Alexandru Solcan, admite că după scrutinul parlamentar anticipat din 11 iulie, ar putea urma alte alegeri anticipate. Profesorul universitar susține, într-o postare pe Facebook, că în scurt timp după anticipatele din vară unii actori politici importanți vor solicita alte alegeri.

”Anticipatele de după anticipate. Analizând datele caselor credibile de sondaje, urmărind dezbaterile din cadrul diferitor talk-show-uri, studiind listele electorale, făcute publice de unii concurenți electorali, cunoscând trăsăturile culturii politice, atât a reprezentanților clasei politice, cât și a cetățenilor noștri, nu trebuie să fii profet pentru a înțelege că în scurt timp după anticipate, unii actori politici importanți, iarăși vor cere anticipate”, afirmă conferențiarul universitar.

”Este lesne de presupus și care vor fi subiectele invocate. Or, modelul de guvernare existent astăzi în Republica Moldova, ca produs, în mare parte, al pornirilor populiste sau conjuncturiste, nu este adecvat atât realităților obiective, cât și provocărilor existente. Modelul democratic din Republica Moldova oferă două finalități: stabilitate, în condițiile monopolului unui singur centru de putere, care după cum știm, duce, la rândul său, la derapări cu caracter autoritar sau instabilitate prin perpetuarea anticipatelor”, mai scrie decanul FRIȘPA.

Președintele PSRM, Igor Dodon, a declarat în repetate rânduri că decizia Curții Constituționale cu privire la circumstanțele de dizolvare a Parlamentului creează un precedent periculos. Potrivit liderului PSRM, avizul Curții dă undă verde președintelui Maia Sandu de a dizolva Parlamentul ori de câte ori va dori aceasta, dacă rezultatele scrutinului nu-i va conveni. Această părere este susținută de un șir de constituționaliști din țară, inclusiv foști președinți ai Curții Constituționale, printre care Victor Pușcaș, Dumitru Pulbere și Alexandru Tănase.

In this article