Politolog, despre prețul libertății moldovenilor: Care înseamnă ce? Că vom îngheța la iarnă?

Rezistența autorităților de la Chișinău de a nu avea discuții cu Moscova în privința prețului la gaz este de neînțeles și cred că nu s-a făcut tot posibilul...

Rezistența autorităților de la Chișinău de a nu avea discuții cu Moscova în privința prețului la gaz este de neînțeles și cred că nu s-a făcut tot posibilul în a purta un dialog cu Rusia. De această părere este comentatorul politic Cornel Ciurea.

„Adevărate negocieri cu Rusia nu s-au purtat. Partea noastră trebuia să ajungă în faza în care li se spune pe șleau condițiile politice, după care să vină acasă și să argumenteze de ce nu au semnat și au refuzat gaz de la ruși. Dar eu aud că miniștrii noștri nici nu știau despre ce condiții este vorba”, afirmă Ciurea.

Analistul politic a enumerat trei soluții pentru depășirea crizei gazelor, dintre care una ar fi să cerem la Moscova un preț mai bun și volume mai mari.

„A doua soluție este de a cumpara gaz pe piață, iar statul va acoperi o parte din cheltuieli din banii occidentalilor. SUA a promis să ne dea 19 mln de dolari ce acoperă consumul unei luni. Vin și europenii la Chișinău în aceste săptămîni . Vom vedea dacă vor anunța niște sume suficiente. Iar a treia soluție e să nu faci nimic și să obligi cetățenii să achite singuri facturile. În acest caz avem garantat și proteste și nesupunere civică la achitarea facturilor. După mine trebuia să fie încercată în primul rând prima soluție și doar apoi, în caz de eșec, să se treacă la a doua, ceea ce nu s-a facut.”

Potrivit spuselor lui Cornel Ciurea, Andrei Spînu și alți politicieni vorbesc despre prețul ridicat la gazele naturale ca despre un preț al libertății, pe care îl plătesc oamenii.

„Care înseamnă ce? Că vom îngheța la iarnă? Oamenii tot aud de câteva zile la rând că va fi frig, că vom îngheța. Deci problema e nerezolvată chiar dacă există platforma de compensații”, conchide politologul.

In this article