Poliția anunță că a identificat la protestul partidului „ȘOR” șase persoane anunțate în căutare

Poliția a dispus verificarea fiecărei persoane participantă la protestul organizat de Partidul „ȘOR” din centrul capitalei, în contextul în care au fost constatate mai multe comportamente antisociale în...

Poliția a dispus verificarea fiecărei persoane participantă la protestul organizat de Partidul „ȘOR” din centrul capitalei, în contextul în care au fost constatate mai multe comportamente antisociale în rândul protestatarilor, care pot pune în pericol stabilitatea socială.

Persoanele prezente la acțiune vor fi legitimate de către polițiști, pentru a exclude riscuri la adresa securității și ordinii publice prin activități de destabilizare, comportament agresiv sau alte manifestări antisociale care ar putea tulbura viața cotidiană a locuitorilor capitalei.

Poliția precizează că va întreprinde acțiuni de verificare a corturilor, a locației protestului, precum și a împrejurimilor, pentru a exclude posibilitatea deținerii de obiecte periculoase și pirotehnice, care pot pune viața în pericol.

Detaliile anunțate de poliție cu referire la protestul care a avut loc ieri, 23 octombrie:
#1. au fost identificate printre protestatari, șase persoane anunțate în căutare de către instituțiile statului;
#2. au fost inițiate 37 de cauze contravenționale pentru diferite încălcări ale ordinii publice;
#3. mai mulți tineri cu constituție atletică și comportament suspect, care nu au putut comunica scopul aflării la întrunire au fost înlăturați din mulțime;
#4. cinci persoane care au aplicat violența asupra poliției au fost scoase din rândul protestatarilor;
#5. au fost identificate patru cazuri în care persoanele prezente la întrunire dețineau obiecte interzise, inclusiv cazul când intenționat au fost aruncate obiecte pirotehnice sub automobilele oamenilor legii.

Totodată, poliția anunță că decizia protestatarilor de a muta acțiunea în fața procuraturii a determinat situații imprevizibile care au destabilizat viața socială a chișinăuienilor care locuiesc în adiacent, cum ar fi:
# lipsa toaletelor publice pentru necesitățile fiziologice, transformând zona de locuit într-o zonă insalubră cu potențial de pericol sanitar;
# creșterea gradului de pericol din cauza consumului de băuturi alcoolice;
# tulburarea liniștii locatarilor prin muzică la volum mare, folosirea de stații de amplificare și megafoane etc.


Procuratura Anticorupție informează că în cadrul urmăririi penale, la 22 octombrie 2022, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a examinat 22 de demersuri înaintate de procurori privind aplicarea măsurii preventive „arestarea preventivă” în privința persoanelor implicate în schema de acceptare a finanțării Partidului Politic „ȘOR” din partea unui grup criminal organizat.

În rezultatul examinării, cinci persoane învinuite au fost arestate preventiv, iar alte 17 persoane învinuite se află în arest la domiciliu.


Amintim că ieri, 23 octombrie, Partidul „ȘOR” a organizat un nou protest. A fost blocată circulația în perimetrul bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt și a fost votată o rezoluție ce prevede crearea unui guvern popular, al unui tribunal al poporului și constituirea organizației „Scutul Poporului”.

Poliția Republicii Moldova a anunțat că ieri, 23 octombrie, la manifestația organizată de către Partidul „ȘOR” au participat aproximativ 3 500 de persoane.

Potrivit oamenilor legii, de la începutul protestului s-a atestat o serie de provocări la adresa structurilor de forță și acțiuni cu scop de destabilizare, fiind forțat cordonul poliției. Protestatarii au aplicat forța fizică asupra oamenilor legii.

Pe 20 octombrie, în cadrul investigației de finanțare ilegală a partidului „ȘOR” au fost efectuate 55 de percheziții, 24 de persoane au fost reținute și au fost ridicați aproximativ 3,5 milioane de lei. Despre aceasta a anunțat Veronica Dragalin, procuroră șefă a Procuraturii Anticorupție (PA).

 

In this article