Eliberarea cunoscutului raider Veaceslav Platon, implicat, doar pe teritoriul Republicii Moldova, în zeci de scheme de preluare ilegală a unor companii, artizanul spălătoriei de zeci de miliarde de dolari din Federația Rusă, numită „laundromat”, unul din principalii beneficiari ai jafului bancar din 2014, provoacă și astăzi multiple semne de întrebare în rândul cetățenilor, care nu cunosc dedesubturile întregii scheme. Pentru că într-adevăr, este greu de închipuit cum un personaj de asemenea anvergură, cu „renume internațional”, poate fi eliberat în doar câteva săptămâni, după ce a fost condamnat la închisoare pe ani buni, în mai multe dosare. Răspunsul e simplu – Platon a început să construiască scheme pentru eliberarea lui încă de când a fost reținut, dar după schimbarea guvernării în iunie anul trecut, pânza de păianjen a început să se contureze și chiar a început să aducă rezultate, imediat după schimbarea procurorului general, transmite deschide.md.
Platon a folosit formula clasică – s-a aliat cu dușmanul dușmanului său, care în iulie era Igor Dodon, înfricoșat de o posibilă revenire a lui Vlad Plahotniuc în Moldova. Încă în iulie anul trecut se vorbea despre inițierea negocierilor dintre Dodon și Platon, intermediarul fiind Vladimir Țurcan, cel care la scurt timp după aceasta a ajuns președinte al Curții Constituționale.
Pentru că și-a găsit aliatul, apetitul lui Platon a crescut astfel încât nu-și mai dorea doar eliberarea. Dar și o ieșire triumfală, așa cum îi place lui, în care din racket, să se transforme în eliberatorul țării.
Una din primele acțiuni ale lui Platon după schimbarea procurorului general a fost să-l înconjoare pe acesta cu procurori fideli lui. Vechi amici, care l-au ajutat să-și acopere schemele mai vechi, încă de la începutul anilor 2000.
Astfel, la scurt timp după numirea procurorului general începe un aflux de cadre la Procuratura Generală, de vechi procurori, plecați sau alungați din sistem. Printre aceștia se strecoară și Vasile Levițchi și Alexandru Casir, din anturajul lui Platon, numiți în acea perioadă și „brigada lui Slava”.
Spre exemplu, anume Levițchi a fost cel care a clasat în anul 2001 dosarul lui Platon, ceea ce a permis eliberarea sa, iar câțiva ani mai târziu ajunge adjunct la Procuratura Anticorupție. Din funcția respectivă, împreună cu Alexandru Casir, cei doi protejau interesele economice și financiare ale lui Platon, gestionând multiplele dosare ale acestuia, astfel încât să nu mai ajungă la o finalitate clară. Anume așa s-au plimbat în toți acei ani, fără niciun rezultat, dosare precum Cristal-Flor, Lidiana-Lux, Energoalians, RED-Nord, Liga-2, Glodeni-Zahăr, Moldindconbank și multe multe altele, toate clasate în timp, iar statul, condamnat prin Curți de Arbitraj la achitarea unor despăgubiri fabuloase.
Exact ca în 2001, așa a fost pregătită eliberarea lui Platon și în 2020. Ba mai mult, Platon a reușit să stabilească și o relație mai mult decât amicală cu conducerea Procuraturii Generale. În curând a ajuns să le explice cum poate fi organizat un atac raider asupra investitorului străin al unei importante bănci din Moldova.
După aceasta, schema a mers ca pe unt și cu o viteză uimitoare. Platon este transformat din inculpat în martor, la 18 mai este declarat nevinovat, iar câteva săptămâni mai târziu este eliberat din închisoare, fiind prezentat ca Mesia care va lupta pentru fericirea poporului.
Deci, în câteva luni, procurorii au reușit să desființeze tot ce au făcut colegii lor timp de ani, sau chiar decenii la rând, de la începutul „carierei” lui Platon.
Amintim că procurorul-șef suspedat al PA Viorel Morari a declarat recent că arestarea sa a a fost prima piesă din jocul de eliberare a lui Veaceslav Platon. Morari adaugă că odată cu reținerea sa, Procuratura Generală a lăsat impresia de culpabilitate iar acesta a fost motivul de la baza deciziei de revizuire a dosarului raiderului nr. 1 în spațiul CSI, Veaceslav Platon. În același timp s-a încercat compromiterea Procuraturii Anticorupție și mai mulți procurori s-au ales cu dosare penale au fost impuși să părăsească funcțiile pentru ca acestea să fie ocupate de alte persoane.