Peste 15 autorități criminale – percheziționate în penitenciarul din Taraclia

În dimineața zilei de joi, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) de comun cu Inspectoratul Național de Investigații au desfășurat percheziții în penitenciarul de tip...

În dimineața zilei de joi, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) de comun cu Inspectoratul Național de Investigații au desfășurat percheziții în penitenciarul de tip închis din Taraclia.

Perchezițiile s-au desfășurat în cazul a 16 deținuți din acest penitenciar. Oamenii legii îi cercetează pentru conducerea organizațiilor criminale, precum și pentru acțiuni care au provocat dezorganizări în penitenciare. Parte a organizației criminale denumite „Machena,” aceștia erau responsabili de colectarea fondurilor bănești din penitenciarele din republică, care totalizau lunar circa un milion de lei, în scopul declarat al susținerii activității organizației. Totodată, oamenii legii îi investighează și pentru organizarea jocurilor de hazard contra bani în penitenciare (cu caracter obligatoriu) pentru acumularea fondurilor în visteria organizației; precum și pentru comercializarea telefoanelor mobile, băuturilor alcoolice, drogurilor și altor obiecte interzise în penitenciar.

Amintim, în același dosar, oamenii legii au efectuat percheziții în penitenciarele din Cricova și Soroca. În acțiunile procesual-penale de joi, din penitenciarul din Taraclia, deținuții vizați sunt condamnați pentru omor, șantaj, tâlhărie și furt și au fost transferați din alte instituții de detenție ca fiind din cei mai periculoși.

În sensul asigurării accesului în penitenciar și a sprijinului necesar, autoritatea de investigație colaborează cu Administrația Națională a Penitenciarelor. Ulterior examinării rezultatelor perchezițiilor desfășurate, procurorii PCCOCS vor decide asupra necesității transferului temporar al celor 16 într-o altă instituție penitenciară, pentru asigurarea obiectivității investigațiilor. La acest stadiu al investigațiilor pe dosar, potrivit legii, cei vizați se prevalează de prezumția nevinovăției.

In this article