Peste 1300 de înregistrări prealabile pentru alegerile prezidențiale și referendumul din Moldova

Un număr de 1300 de persoane s-au înregistrat prealabil pentru alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional care vor fi organizate pe 20 octombrie curent. Cifrele au fost prezentate...

Un număr de 1300 de persoane s-au înregistrat prealabil pentru alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional care vor fi organizate pe 20 octombrie curent. Cifrele au fost prezentate astăzi de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă. Termenul limită pentru înregistrarea prealabilă pe platforma Comisiei Electorale Centrale este 6 septembrie. 

Cei mai activi sunt conaționalii noștri din Germania, România, Italia, SUA și Franța.

„Cetățenii cu drept de vot, care în ziua alegerilor se vor afla în străinătate, sunt îndemnați să se înregistreze în prealabil. Procesul de înregistrarea este în desfășurare. Până la această etapă, pe platforma colegilor de la CEC inregistrare.cec.md, în anul curent s-au înscris deja peste 1300 de persoane. Reamintim tuturor celor care au rude, cunoscuți, apropiați în străinătate și care doresc să se înregistreze prealabil, că pot să o facă pe platforma CEC”, a precizat Daniel Vodă.

În ceea ce privește votul prin corespondență, care se aplică conaționalilor noștri stabiliți în SUA, Canada, Islanda, Finlanda, Norvegia și Suedia, înregistrarea prealabilă este obligatorie și reprezintă un element important pentru a stabili cine sunt cei care doresc să voteze prin poștă și pentru a verifica identitatea acestora. Totodată, înregistrarea prealabilă este importantă pentru a stabili numărul estimativ al alegătorilor care își exprimă intenția de vot peste hotarele țării în ziua alegerilor și pentru a contribui la decizia de a constitui secții de votare peste hotare. „Această înregistrare prealabilă este unul din cele trei criterii de care ține cont Comisia Electorală Centrală când decide cu privire la numărul de secții deschise în străinătate”, a menționat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Cetățenii care vor să se înregistreze prealabil o pot face online, accesând paginile inregistrare.cec.md sau alegator.md, sau direct – printr-o cerere scrisă individuală sau de grup adresată CEC de către misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale țării noastre în străinătate.

Alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova vor fi organizate pe data de 20 octombrie 2024. În aceeași zi, se va desfășura și referendumul republican constituțional la care cetățenii vor răspunde la întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

In this article