Peste 100 de familii din Moldova au primit lemne de foc donate de Uniunea Europeană

Peste 100 de familii din Republica Moldova au primit în ajutor lemne de foc în urma unei donații făcute de Uniunea Europeană. Astăzi, o parte din acest ajutor...

Peste 100 de familii din Republica Moldova au primit în ajutor lemne de foc în urma unei donații făcute de Uniunea Europeană. Astăzi, o parte din acest ajutor a ajuns la mai multe familii din raionul Anenii Noi.

RODICA FRUNZĂ, beneficiar ajutor UE: „Am cumpărat în primăvară două căruţe şi după asta ne-au spus că o să primim… pentru că noi nu ne permitem mai mult de o căruţă pe lună, era 600 de lei. Ca din pensie să ne mai rămână şi pentru comunale. Am dat pe gaz, nu ne rămâne pentru mâncare deloc. Deja o să oprim gazul, dacă o să avem cu ce face focul, gata.”

Soții Rodica și Valentin Frunză sau pensii pre amici pentru a se aproviziona cu lemne pentru toată iarna. Ajutorul Uniunii Europene a venit la momentul potrivit, transmite breakingnews.md cu referire la tvrmoldova.md.

VALENTIN FRUNZĂ, beneficiar ajutor UE: „Mulţumim frumos pentru ajutorul pe care l-aţi acordat… taman la timp, fiindcă… încă avem noroc că iarna e călduroasă. Pentru că altfel ne-am fi încălzit şi noi cu ce aveam.- Să dea Domnul ploaie, să crească pădurile, să avem cu ce face focul.”

Fiecare familie inclusă în programul de ajutor al Uniunii Europene a primit cite trei metri streri de lemne pentru foc.

SVETLANA SAVAN, beneficiar ajutor UE: „E foarte important, căci avem nevoie, salariul cam mic, bodaproste. Economisim de colo, de colo şi ne străduim să ne ajungă. Încă mulţumesc că iarna e moale şi ţine cu lumea care e mai săracă.”

În total sunt 105 familii sociale vulnerabile care au primit ajutor de la Uniunea Europeană.

VLAD SCRIPNICIUC, coordonator de proiect, ,,People in Need Moldova”: „Din Anenii Noi, dar totodată avem distribuţii şi în Drochia, Teleneşti, Glodeni, Cahul, Ciuleni. Distribuţia se face prin intermediul organizaţiilor locale. Proiectul are trei componente, prima este ajutorul de cash, de care au beneficiat şi urmează să mai beneficieze un număr de peste 40 de mii. Pe lângă lemne, sunt şi produse alimentare, igienice.”

Proiectul finanțat de Uniunea Europeană se va derula până în aprilie 2023 și are o valoare totală de 5 milioane de euro. Fondurile sunt oferite prin Serviciul Instrumente de Politică Externă al UE pentru a contribui la atenuarea impactului crizei energetice.

In this article