Peskov califică drept “nesimțită” poziția țărilor europene în privința acordului privind cerealele

Țările Uniunii Europene au avut un comportament inconștient prin refuzul de a îndeplini termenii acordului privind cerealele, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov. “Rusia...

Țările Uniunii Europene au avut un comportament inconștient prin refuzul de a îndeplini termenii acordului privind cerealele, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov.

“Rusia și-a îndeplinit obligațiile și a prelungit acest acord de mai multe ori, în ciuda faptului că termenii acestui acord în ceea ce privește Rusia nu au fost implementați. Și în acest caz, poate că poziția statelor europene ar trebui să fie numită nesimțită”, a spus el, întrebat despre atitudinea Kremlinului față de declarațiile secretarului de stat american Anthony Blinken.

Diplomatul a declarat cu o zi înainte că Moscova este responsabilă pentru refuzul de a furniza alimente celor nevoiași și pentru potențiala creștere a prețului la cereale. Peskov a precizat că Kremlinul nu este deloc de acord cu acest lucru.

“În acest caz, nu mă îndoiesc că colegii mei din ministerul de externe vor da o evaluare a cuvintelor domnului Blinken”, a adăugat șeful adjunct al administrației prezidențiale.

Potrivit acestuia, Kievul “a folosit zona de implementare a acordului privind cerealele în scopuri de luptă”.

Inițiativa Mării Negre, semnată în 2022 de reprezentanți ai Rusiei, Turciei, Ucrainei și ONU, a încetat să mai funcționeze la 18 iulie. Condițiile sale prevedeau scoaterea cerealelor, alimentelor și îngrășămintelor ucrainene din trei porturi de la Marea Neagră, inclusiv Odesa.

Aceasta a fost o parte integrantă a pachetului de servicii. A doua parte – un memorandum Rusia-ONU pe trei ani – prevedea deblocarea exporturilor rusești de alimente și îngrășăminte, reconectarea Rosselkhozbank la SWIFT, reluarea livrărilor de mașini agricole și piese de schimb, restabilirea funcționării conductei de amoniac Togliatti-Odessa și o serie de alte măsuri.

Vladimir Putin a calificat acordul drept un joc cu o singură poartă, deoarece nu s-a făcut nimic pentru Rusia. Cu toate acestea, secretarul de presă al șefului statului, Dmitri Peskov, a declarat că Moscova este pregătită să revină imediat la punerea în aplicare a acordului, de îndată ce vor fi îndeplinite punctele specificate în memorandum.

In this article