Pensiile și unele plăți sociale ar putea fi indexate cu 3,86%

Pensiile și unele prestații sociale de stat ar putea fi indexate, în data de 1 octombrie, cu 3,86 la sută. Indicatorul a fost stabilit reieșind din rata inflației...

Pensiile și unele prestații sociale de stat ar putea fi indexate, în data de 1 octombrie, cu 3,86 la sută. Indicatorul a fost stabilit reieșind din rata inflației înregistrată în primul semestru al anului în curs. Un anunț privind inițierea proiectului în acest sens a fost publicat pentru consultări publice.

În context, menționăm că în data de 1 aprilie pensiile au fost indexate cu 3,89%, coeficientul de indexare constituind media creșterii anuale a indicilor prețurilor de consum pentru ultimii trei ani. Potrivit informațiilor furnizate atunci de Casa Naţională de Asigurări Sociale, pentru indexarea pensiilor a peste 663 mii de beneficiari în bugetul asigurărilor sociale de stat pentru acest an au fost planificate mijloace financiare în suma de 608 milioane lei.

Potrivit normelor legale, indexarea pensiilor și a unor plăți sociale are loc de două ori pe ani, în data de 1 aprilie și, respectiv, 1 octombrie.

În prezent, cuantumul pensiei minime pentru limită de vârstă este 1.188 de lei.

In this article