Pensiile mai mici de 2278 de lei nu au fost majorate din aprilie cu cei 171 de lei, promiși de Guvern

La 1 aprilie au fost indexate și majorate doar pensiile mai mari decât pensia minimă cuantumul căreia este de 2278 de lei, iar pensiile minime au fost doar...

La 1 aprilie au fost indexate și majorate doar pensiile mai mari decât pensia minimă cuantumul căreia este de 2278 de lei, iar pensiile minime au fost doar indexate.

Cu această explicație a venit ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari, după ce mai mulți bătrâni, dar și beneficiari de pensii de dizabilitate și de alocații sociale s-au plâns că la pensiile lor nu a fost adăugată și suma fixă de 171 de lei, promisă de Guvern. Potrivit ministrului, suma de 171 de lei, care rezultă din creșterea economică, a fost deja adăugată la pensiile mai mici de 2000 de lei în octombrie 2021, ca suport de solidaritate. ”Ambele creșteri, cea din octombrie 2021 și aceasta din aprilie 2022, trebuie văzute la pachet. Cei care au avut pensia mai mică decât pensia minimă au văzut o creștere semnificativă în octombrie, iar cei care au o pensie mai mare decât pensia minimă văd o creștere semnificativă acum. (…) Cu alte cuvinte, pentru cei cu pensia minimă cei 171 de lei sunt deja în plată din octombrie 2021 și vor continua să beneficieze de ei ”, a spus Spătari. Ministrul susține că ”bugetul depune un efort considerabil de a ajuta pensionarii cu venituri mici”. ”În condițiile unui deficit bugetar asta înseamnă că o parte din aceste creșteri vor fi finanțate de generațiile următoare, pentru că statul trebuie să se îndatoreze acum pentru a acoperi aceste creșteri”, a declarat demnitarul. Din aprilie 2022, pensiile şi unele prestații sociale se indexează cu coeficientul indexării 13,94%. Începând cu această dată, cuantumul pensiei minime pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare constituie 2278,80 lei, de dizabilitate severă – 1709,10 de lei; de dizabilitate accentuată – 1595,16 de lei și de dizabilitate medie – 1139,40 lei. Suplimentar, cuantumul pensiilor calculat în conformitate cu Legea privind sistemul public de pensii a fost majorat cu 171,71 lei.

In this article