Patru tineri – reținuți pentru deposedarea persoanelor, prin înșelăciune, de dispozitivele electronice cumpărate în baza creditelor

Oamenii legii investighează o schemă de escrocherie cu deposedarea persoanelor de telefoane, calculatoare portabile și alte dispozitive electronice scumpe, cumpărate de la două magazine cu renume din Chișinău,...

Oamenii legii investighează o schemă de escrocherie cu deposedarea persoanelor de telefoane, calculatoare portabile și alte dispozitive electronice scumpe, cumpărate de la două magazine cu renume din Chișinău, în baza creditelor contractate de la companii de microfinanțare.

Pentru deconspirarea schemei, ofițerii Direcției investigații complexe, Secției investigații complexe a Direcției regionale Centru a INI și DGUP a IGP,  sub conducerea PCCOCS, au efectuat 17 percheziții la învinuiții pe dosar. În rezultat, de la persoanele învinuite au fost ridicate dispozitive electronice de diferite tipuri, în sumă de peste 1,2 milioane lei.

Pe dosar sunt investigați patru tineri domiciliați în Chișinău, cu vârste cuprinse între 20 și 23 de ani. Aceștia, în perioada ianuarie-aprilie 2022, publicau pe rețelele de socializare anunțuri cu oferte de muncă care ar genera profit rapid. Ulterior, tinerii care cădeau în plasa lor primeau asigurări că, după cumpărarea produselor, în baza creditelor contractate, aceștia le vor anula creditul în baza relațiilor cu persoanele din cele două magazine, iar tinerii le vor putea vinde învinuiților produsele cumpărate, contra sumei de 1000-3000 lei.

În realitate, însă, produsele costau 20.000-70.000 lei, iar creditele de la companiile de microfinanțare nu erau anulate, suma de îndatorare a clienților fiind în creștere continuă, inclusiv în prezent. Ulterior, învinuiții revindeau produsele, prin publicarea altor anunțuri pe internet.

Actualmente, oamenii legii iau în calcul prejudicierea de către aceștia a circa 40 de persoane, suplimentar celor care deja au depus plângeri.

Urmare a plângerilor depuse, cei patru tineri au fost reținuți, inclusiv capul grupului infracțional, iar procurorii PCCOCS au solicitat aplicarea arestului preventiv în privința acestora, în scopul investigării eficiente a schemei infracționale. Totuși, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a dispus plasarea acestora în arest la domiciliu. Ulterior, procurorii au contestat măsura aplicată la Curtea de Apel Chișinău, care urmează să se pronunțe, timp în care potrivit legii învinuiții se prevalează de prezumția nevinovăției.

In this article