Patru persoane au organizat traversarea ilegală în Moldova a unui militar din Ucraina pentru $10 000

Ca urmare a sesizării IGPF, ofițerii SPIA, sub conducerea PCCOCS, cu suportul angajaților BPDS „Fulger”, au documentat acțiunile unui grup de persoane, manifestat prin organizarea migrației ilegale –...

Ca urmare a sesizării IGPF, ofițerii SPIA, sub conducerea PCCOCS, cu suportul angajaților BPDS „Fulger”, au documentat acțiunile unui grup de persoane, manifestat prin organizarea migrației ilegale – 362/1 alin. (3) lit. a) Cod penal al Republicii Moldova.

Astfel, doi polițiști de frontieră și doi bărbați civili sunt cercetați penal, după ce ar fi facilitat intrarea ilegală în Moldova a unui militar, cetățean al Ucrainei, contra sumei de 10.000 dolari americani.

Militarul cu vârsta de 21 de ani a transmis banii în trei tranșe. Prima  tranșă de circa $2.000 a fost transferată electronic către un membru al grupului infracțional din Ucraina. Ulterior, în Odesa, acesta i-a înmânat $3.500 altui membru al grupului infracțional – un civil din regiunea transnistreană, cu care acesta comunica telefonic, după ce au intrat în contact în cadrul unui grup de comunicare de pe aplicația Telegram. În final, acesta a prezentat a treia tranșă de $4.500, după traversarea ilegală a frontierei de Est.

Astfel, anterior traversării frontierei, cei doi bărbați civili ar fi instruit pe militar privitor la comportamentul care urma să-l manifeste, asigurându-i deplasarea cu mijlocul de transport personal până la bariera punctului de trecere a frontierei. Sosit acolo, cei doi polițiști de frontieră bănuiți au asigurat intrarea acestuia în Moldova.

Ca urmare a documentării și acumulării probatoriului, miercuri oamenii legii au desfășurat percheziții la domiciliile, automobilele personale și birourile de serviciu ale polițiștilor de frontieră și în privința civilului. În rezultat, au fost ridicate obiecte relevante cauzei, care vor fi supuse cercetărilor.
Urmare a perchezițiilor, a fost reținut bărbatul civil percheziționat, iar după escortarea lui la PCCOCS, procurorii vor decide asupra formulării și prezentării învinuirii.

Acțiunile de urmărire penală continuă, pentru stabilirea tuturor circumstanțelor cauzei, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

In this article