Protest al Partidului ȘOR împotriva imixtiunii în justiție din partea cetățeanului Peter Michalko

Partidul Politic „ȘOR” a condamnat joi, 6 august, unele comentarii nediplomatice ale lui Peter Michalko, ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, pe care le-a făcut în cadrul unei emisiuni...

Partidul Politic „ȘOR” a condamnat joi, 6 august, unele comentarii nediplomatice ale lui Peter Michalko, ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, pe care le-a făcut în cadrul unei emisiuni la postul RTR Moldova. Oficialul a cerut, practic, cu text deschis condamnarea lui Ilan Șor. Formațiunea politică consideră că acestea reprezintă o imixtiune în actul justiției și în afacerile interne ale Republicii Moldova.

Reprezentanți ai formațiunii, inclusiv deputați ai fracțiunii parlamentare a Partidului „ȘOR” au organizat o scurtă acțiune de protest în fața sediului Delegației Uniunii Europene. Ei au purtat pancarte cu mesaje în care au amintit atât prevederile legislației naționale, cât și normele dreptului internațional care interzic imixtiunea din exterior în afacerile interne ale unui stat. Participanții la acțiunea de protest i-au amintit diplomatului și de principiul prezumției nevinovăției, de drepturile și libertățile fundamentale ale omului, dar și de necesitatea asigurării unei justiții independente și neinfluențate politic.

Într-un discurs rostit în limba engleză, vicepreședintele Partidului „ȘOR”, Marina Tauber, a amintit că formațiunea a optat întotdeauna pentru vecini și prieteni buni, pentru parteneriate și cooperare, însă nu va accepta niciodată imixtiuni din exterior.

Ea a precizat că Partidul „ȘOR” este atașat de valorile europene și crede în principiile unui stat de drept, într-o justiție independentă, în drepturile și libertățile fundamentale ale omului și respectării principiului prezumției nevinovăției. Marina Tauber l-a îndemnat pe Peter Michalko să respecte aceste valori.

„Prin afirmațiile sale, în care practic deschis, a cerut condamnarea lui Ilan Șor într-un controversat dosar judiciar, pe care mulți experți, politicieni, dar și o parte semnificativă a societății îl consideră eminamente politic, Peter Michalko a făcut de fapt presiuni asupra justiției și a judecătorilor, mai ales în contextul că astfel de presiuni sunt exercitate și de actuala guvernare de la Chișinău”, a declarat Marina Tauber.

Deputatul Denis Ulanov consideră că declarațiile lui Peter Michalko sunt o tentativă de a face justiție televizată.

„Republica Moldova este un stat suveran și independent și orice încercare de a susține uzurparea puterii în stat este o crimă împotriva poporului. Noi susținem aspirațiile de a edifica o justiție corectă, dar nu una televizată, provocată de poziția lui Peter Michalko”, a menționat deputatul.

Și președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu a arătat că declarațiile lui Peter Michalko au lăsat loc de interpretări, sugerând practic magistraților să-l condamne pe Ilan Șor într-un dosar controversat.

„Da, Uniunea Europeană a ajutat și continuă să ajute Republica Moldova. Mulțumim pentru acest ajutor constant. Dar asta însă nu înseamnă că dl ambasador trebuie să-și permită chiar orice în țara noastră. UE întotdeauna a îndemnat autoritățile din Moldova să nu admită imixtiuni în actul justiției. Comportamentul dlui Michalko demonstrează contrariul”, potrivit lui Dinu Țurcanu.

La finalul acțiunii de protest, formațiunea a transmis Delegației UE o notă de protest în care și-a exprimat profundul dezacord și în care a condamnat declarațiile făcute de Peter Michalko la adresa liderului Ilan Șor. Aceste declarații, potrivit notei de protest, încalcă flagrant statutul diplomatic al lui Peter Michalko, normele dreptului internațional, dar și prezumția nevinovăției consfințită în Constituția Republicii Moldova. Formațiunea politică îl acuză pe Michalko de imixtiune în actul justiției și de partizanat politic. De asemenea, Partidul „ȘOR” consideră că după declarațiile sale, Peter Michalko nu mai are dreptul moral și juridic să mai dețină funcția de reprezentant al UE în Republica Moldova, cerând autorităților de la Bruxelles rechemarea acestuia.

In this article