Partidul lui Cavcaliuc cere 220 de secții de vot în diasporă (VIDEO)

Liderul PACE, Gheorghe Cavcaliuc, continuă turul prin Europa unde are întâlniri cu diaspora. În urma discuțiilor cu oamenii din Germania, Italia și Franța, Cavcaliuc spune că moldovenii îi...

Liderul PACE, Gheorghe Cavcaliuc, continuă turul prin Europa unde are întâlniri cu diaspora. În urma discuțiilor cu oamenii din Germania, Italia și Franța, Cavcaliuc spune că moldovenii îi cer să intervină ca să fie deschise mai multe secții de votare pentru ca toți cetățenii aflați peste hotare să-și exercite dreptul constituțional la vot. Oamenii acuză politicienii că jonglează cu numărul secțiilor de vot și mimează grija față de diasporă.

Astfel, după o analiză a experților partidului PACE și ținând cont de toate aceste argumente partidul Politic PACE cere ca pentru diasporă să fie deschise 220 de secții de votare. La fel, formațiunea cere magistraților  să fie amplasate prioritar în regiuni în care sunt comunități mari de moldoveni.

Anunțul a fost făcut de Secretarul General PACE, Nadejda Tatarciuc, astăzi, într-un briefing de presă organizat în fața Curții de Apel Chișinău. Ea a mai spus că la stabilirea numărului secțiilor de vot pentru cetățenii R. Moldova aflați peste hotare, CEC a ignorat realitățile scoase în evidență la alegerile prezidențiale din 2020 și recomandările Ministerului de Externe.

”Analiza procesului de votare în străinătate la alegerile prezidențiale a arătat că în multe dintre secții numărul doritorilor de a-și exprima dreptul constituțional a fost într-atât de mare, încât s-au format cozi, iar cetățenii moldoveni au fost nevoiți să aștepte 4-5 ore ca să voteze. În turul doi al scrutinului, în peste 30 de secții au votat mai mult de 3000 de cetățeni, iar în peste 10 secții – mai mult de 4500 de cetățeni. În 11 secții, buletinele de vot s-au epuizat – în Franța, Germania, Italia, Marea Britanie”, a spus Nadejda Tatarciuc.

La 5 iunie curent, CEC a aprobat deschiderea a 139 de secții de votare în străinătate la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, exact același număr de secții care a fost deschis la scrutinul prezidențial din 2020, atunci când mai mulți cetățeni R. Moldova aflați peste hotare nu au reușit să voteze.

Decizia CEC-ului a trezit un val de nemulțumire la mai multe formațiuni politice din țară, dar și la reprezentanții diasporei. La sediul CEC din Chișinău au avut loc proteste, iar unele partide au decis să atace hotărârea în instanță.

Cu opt voturi pro, CEC a mărit marți, 8 iunie, numărul secțiilor de votare de la 139 la 146 de secții de votare, adică cu 7 secții mai mult. Membrul CEC Dumitru Pavel a declarat că proiectul care prevede majorarea numărului secțiilor de votare cu 7 „vine să mimeze o îmbunătățire” și că el nu susține această propunere. Noua decizie din nou nu a mulțumit pe toată lumea. La sediul CEC continuă protestele.

Proiectul inițial prevedea deschiderea a 162 de secții de votare, însă membrul CEC desemnat de socialiști, Maxim Lebedinschi, a venit cu propunere, ca în străinătate, să fie deschise doar 139 de secții, proiectul fiind susținut de încă patru membri CEC – Vadim Filipov, Veaceslav Agrigoroaie, Andrei Volentir și Vasile Gafton.

Amintim că Cavcaliuc i-a acuzat în repetate rânduri pe PAS și DA că fiind la putere, au putut, dar nu au implementat votul electronic. Potrivit liderului PACE, făcând odată un pas concret și introducând votul electronic, Moldova ar economisi zeci de milioane de lei din bugetul de stat.

In this article