Parlamentul turc a ratificat aderarea Finlandei la NATO

Parlamentul turc a ratificat în unanimitate joi seară aderarea Finlandei la NATO, care era blocată din mai anul trecut, la câteva zile după un vot similar al deputaţilor...

Parlamentul turc a ratificat în unanimitate joi seară aderarea Finlandei la NATO, care era blocată din mai anul trecut, la câteva zile după un vot similar al deputaţilor ungari, informează vineri AFP.

Candidatura finlandeză, aprobată acum de toate cele 30 de state membre ale NATO, a fost ratificată cu voturile celor 276 de deputaţi, potrivit operaţiunilor de vot transmise în direct la televiziune.

Ankara continuă să blocheze candidatura Suediei, depusă concomitent cu Finlanda anul trecut, ca reacţie la invazia rusă în Ucraina.

Finlanda, nevoită să respecte neutralitatea impusă de Moscova după războiul cu Uniunea Sovietică în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, împarte cea mai lungă graniţă europeană cu Rusia (1.340 de kilometri) după Ucraina.

Turcia era ultimul membru al Alianţei Nord-Atlantice care mai trebuia să ratifice aderarea ţării nordice, după votul de luni al parlamentarilor de la Budapesta, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, bloca din mai 2022 intrarea în NATO a Finlandei şi a Suediei. Ankara a acuzat în special Suedia de pasivitate faţă de „teroriştii” kurzi refugiaţi în această ţară, cerând extrădări asupra cărora guvernul nu are ultimul cuvânt. Aşadar, Turcia continuă să aibă obiecţii faţă de Helsinki. „Nu există nicio măsură pozitivă luată de Suedia în ceea ce priveşte lista teroriştilor”, a precizat vineri preşedintele Erdogan, menţionând cele peste 120 de cereri de extrădare formulate de Ankara.

In this article