Parlamentul nu poate iniția procedura de numire a Guvernului Gavriliță până la decizia finală a Curții

Curtea Constituțională a decis să nu suspende, de jure, decretul prezidențial privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița în funcția de prim-ministru. De facto, însă, în decizia Curții Constituționale...

Curtea Constituțională a decis să nu suspende, de jure, decretul prezidențial privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița în funcția de prim-ministru. De facto, însă, în decizia Curții Constituționale se spune că Parlamentul “trebuie să aștepte hotărârea Curții Constituționale și să demareze procedurile parlamentare pertinente doar dacă constituționalitatea decretului a fost confirmată de către Curte.

Curtea Constituțională va examina în fond și se va pronunța pe marginea sesizării unui grup de deputați socialiști în data de 23 februarie. Aceștea au cerut Curții să verifice constituționalitatea Decretului Președintelui Republicii Moldova din 11 februarie 2021 privind desemnarea candidatului pentru funcția de Prim-ministru.

Într-o hătărâre a Curții Constituționale din 6 august 2020 se subliniază că președintele țării este obligat să desemneze candidatul la funcția de prim-ministru, propus de o majoritate formalizată.

În susținerea Marianei Durleșteanu la funcția de prim-ministru au semnat 54 de deputați din 101.

In this article