Parlamentul a votat un proiect de lege prin care se impun reguli stricte în activitatea organizațiilor de creditare nebancară

Parlamentul a votat, în lectură finală, un proiect de lege al Guvernului, prin care se impun reguli stricte în activitatea organizațiilor de creditare nebancară (OCN). Inițiativa vine să...

Parlamentul a votat, în lectură finală, un proiect de lege al Guvernului, prin care se impun reguli stricte în activitatea organizațiilor de creditare nebancară (OCN). Inițiativa vine să atenueze riscul de supra-îndatorare a populației prin aplicarea unor costuri excesive ale creditelor de consum. În prezent, în Moldova, multe companii de microcreditare oferă credite cu o dobândă care ajunge și până la 400 de procente, transmite Breaking News.

Documentul prevede limitarea costurilor totale ale creditului nebancar sau leasingului financiar pentru consumatori, pe un termen de până la 2 ani, în mărimea care să nu depășească valoarea debursată conform contractului.

Pentru împrumuturile în valoarea de până la 50 de mii de lei, acordate persoanelor fizice, se propune interzicerea renegocierii clauzelor contractuale care conduce la mărirea obligației pecuniare inițiale ale debitorului și la o supra-plată continuă.

Proiectul de lege mai prevede ca OCN să activeze doar cu capital propriu sau cel atras, însă nu de la consumatori. O schimbare importantă ține de creșterea capitalului social minim al OCN de la 300 de mii de lei la 1 milion de lei.

Se propune și introducerea asupra OCN a unor sancțiuni pecuniare ”eficiente, proporționale și cu caracter de descurajare”.

In this article