Organizatorul pelerinajelor preoților moldoveni în Federația Rusă, reținut de SBU

Dmitri Chistilin, organizator al „pelerinajelor” preoților Mitropoliei Moldovei în Federația Rusă, a fost reținut de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) după expulzarea sa de pe teritoriul Republicii...

Dmitri Chistilin, organizator al „pelerinajelor” preoților Mitropoliei Moldovei în Federația Rusă, a fost reținut de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) după expulzarea sa de pe teritoriul Republicii Moldova. Potrivit SBU, Chistilin este considerat un „ideolog al Kremlinului” implicat în operațiunile forțelor ruse în Moldova și în campania electorală a Victoriei Furtună.

Reținerea a avut loc cu ajutorul autorităților din Republica Moldova, iar Chistilin este acuzat de trădare de patrie și de justificarea agresiunii armate a Rusiei împotriva Ucrainei. Dacă va fi găsit vinovat, acesta riscă pedeapsa cu închisoarea pe viață și confiscarea bunurilor.

Chistilin, care a fost asistentul lui Serghei Glaziev, a fost implicat în elaborarea „Strategiei războiului informațional” și a contribuit la promovarea intereselor Kremlinului, inclusiv prin organizarea de interferențe în procesele electorale din Europa de Est și Centrală. De asemenea, el a fost asociat cu activități menite să submineze sprijinul internațional pentru Ucraina.

Recent, au fost raportate și activități controversate ale preoților din Republica Moldova, inclusiv campanii electorale desfășurate în lăcașele de cult, ceea ce contravine legislației locale.

 

Pentru știri de ultimă oră, urmărește-ne pe canalul nostru de TELEGRAM!

In this article