Opinii: PAS și PPDA profită de criza din domeniul agriculturii, punând astfel în pericol securitatea alimentară

Analiștii spun că reprezentanții PAS și cei ai Platformei DA profită de criza din domeniul agriculturii pentru a admite ca cetățenii străini să poată cumpăra terenuri agricole din...

Analiștii spun că reprezentanții PAS și cei ai Platformei DA profită de criza din domeniul agriculturii pentru a admite ca cetățenii străini să poată cumpăra terenuri agricole din Republica Moldova, punând astfel în pericol securitatea alimentară a statului moldovean.

Jurnalistul roman Victor Nichituș a trasat o paralelă cu noua lege din România care contrar inițiativei politicienilor din opoziția R.Moldova interzice cetățenilor străini să cumpere terenuri pe teritoriul românesc.

„Deputații români au argumentat că vânzarea terenurilor agricole către cetățenii străini poate reprezenta un pericol pentru securitatea alimentară a statului. Parlamentarii au spus că în condițiile în care economia se reglementează în baza cererii și a ofertei există riscul ca firmele străine care ar putea intra în posesia terenului arabil  să își vândă producția agricolă în străinătate și nu în România.

Același risc, de securitate alimentară la adresa statului moldovean, poate avea loc și între Prut și Nistru dacă terenurile arabile s-ar vinde cetățenilor străini. Probabil, deputații moldoveni ar putea condiționa vânzarea pământului de cetățenie”, a reiterat Nichituș.

Analistul politic Corneliu Ciurea acuză că PAS și Platforma DA vor să optimizeze micii fermieri pentru a scăpa de subvenții, iar ulterior terenurile să fie cumpărate de cetățeni străini.

„Ideea vînzării pămînturilor agricole este promovată în regiunea noastră de instituțiile internaționale și probabil va fi preluată în scurt timp de partidele de dreapta din Moldova. În general, partidele responsabile interzic asemenea evoluții pentru a nu aduce pagube propriei țări deoarece vînzarea pămînturilor străinilor duce, pe lîngă alte efecte nefaste, la eliminarea fermierilor mici și mijlocii. Din această cauză asocierea partidelor de dreapta cu fermierii care protestează este, cel puțin bizară – interesele lor nu coincid deloc”, a comentat Corneliu Ciurea.

Amintim că liderul fracțiunii parlamentare a PSRM, Corneliu Furculiță, a dezvăluit în contextul protestelor organizate duminică de către PAS și PPDA că politicienii din opoziție vor permite vânzarea pământului agricol pentru cetățenii străini.

In this article