Operațiune împotriva spălării de bani și escrocheriei în lumea criptomonedelor

Ofițerii Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) a CNA în comun cu ofițerii Inspectoratului Național de Investigații și procurorii PCCOCS au efectuat acțiuni de urmărire penală în...

Ofițerii Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) a CNA în comun cu ofițerii Inspectoratului Național de Investigații și procurorii PCCOCS au efectuat acțiuni de urmărire penală în cadrul investigațiilor financiare paralele desfășurate într-un dosar de spălare de bani și escrocherie, gestionat de PCCOCS.

În cadrul anchetei s-a stabilit că, din mai 2022 până în prezent, membrii unui grup criminal organizat, format din cetățeni ai Republicii Moldova și ai altor țări, au creat o platforma fictivă de tranzacționare a criptomonedelor, prin intermediul căreia induceau în eroare persoane și sustrăgeau mijloacele financiare ale acestora. Prejudiciul cauzat persoanelor fizice este în proporții deosebit de mari.

Astfel, la 23 noiembrie 2023, în cadrul percheziției din localul unei săli de jocuri computerizate și de realitate virtuală, ce aparține unui membru al grupului criminal organizat menționat, a fost ridicată tehnică de calcul și console pentru jocuri, în scopul deciderii privind aplicarea măsurii asiguratorii în vederea recuperării prejudiciului cauzat prin infracțiune. Anterior, ARBI a mai aplicat sechestre de circa 1,5 milioane de lei pe cazul respectiv.

Prejudiciul cauzat persoanelor fizice din Republica Moldova este de circa 4 milioane de lei. Totodată, se întreprind măsuri în vederea identificării și altor victime ale schemei infracționale.

Amintim că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.

In this article