ONG-urile cer Maiei Sandu să renunțe la destabilizări

Organizațiile Guvernul Tinerilor din Republica Moldova, Centrul pentru Cooperarea Tinerilor și Scutul Moldovenesc condamnă tentativele de destabilizare post-electorale ale Maiei Sandu și își exprimă îngrijorarea în legătură cu...

Organizațiile Guvernul Tinerilor din Republica Moldova, Centrul pentru Cooperarea Tinerilor și Scutul Moldovenesc condamnă tentativele de destabilizare post-electorale ale Maiei Sandu și își exprimă îngrijorarea în legătură cu intențiile liderului PAS de a organiza proteste de amploare în cazul pierderii alegerilor.

Într-o declarație semnată, ONG-urile îndeamnă concurenții electorali să dea dovadă de aceeași afecțiune față de țară și popor precum în campania electorală, fără a semăna ură și învrăjbire între oameni.

„Noi am constatat cu regret că aceleași tehnici politice au fost aplicate în 2016, când Maia Sandu a fost învinsă alegerile prezidențiale, lansînd un val de ură în societate, ceea ce a dus la antagonizarea cetățenilor, fenomen care abia de a dispărut peste un an.

Cerem de la candidați, mai cu seamă de la cei de drepta, care cel puțin declarativ promovează valorile europene precum libertatea de gîndire, libertatea votului și libertatea exprimării, să se ghideze anume de acestea în asumearea rezultatelor alegerilor, precum și să țină cont de faptul că poporul moldovenesc este suveran și doar el este în drept să decidă cine va fi următorul președinte al țării, idiferent dacă rezultatul votului este sau nu pe placul unui sau altui candidat”, se arată în declarație.

Mai mult, cele trei organizații neguvernamentale îndeamnă toți candidații ca, indiferent de rezultatele alegerilor prezidențiale, candidații să revină la normalitate și să purceadă la îndeplinirea programelor lor electorale pe căile legale, legitime și disponibile.

„Cerem insistent de la candidați, în special de la Maia Sandu, să respecte opțiunea cetățenilor de vot, să renunțe la destabilizări, iar dacă cu siguranță crede în falsificarea alegerilor atunci să comunice societății cum aceasta va avea loc, pentru a evita demagogia și populismul pre-electoral și pentru a nu semăna neîncredere și haos.

De asemenea, în cazul unor probe concludente, solicităm Maiei Sandu să se adreseze organelor de drept și să să-și argumenteze poziția enunțată. La fel, atenționăm că în fiecare secție de votare există observatori și reprezentați ai tuturor partidelor, inclusiv observatori ai altor ONG-uri, chiar și observatori internaționali, iar declarațiile Maiei Sandu în acest caz denigrează profesionalismul și capacitățile acestora.

Iar dacă Maia Sandu deja s-a resemnat cu pierderea în aceste alegeri, atunci insistăm ca cetățenii să nu fie implicați în exprimarea frustrărilor sale personale și de partid, iar în acțiunile ulterioare să se ghideze exclusiv de interesul public și național, și nu de cel personal sau îngust de partid”, se mai arată în declarație.

 

 

In this article